Srbija

Dio opozicije bojkotuje izbore

  • Izvor: ATV
  • 29.05.2024. 19:44

Dio opozicije u Srbiji bojkotuje izbore. Ali samo za vlast u Beogradu koju su, prema rezultatima od prije pola godine, imali najviše šanse da osvoje. U tom taboru su Stranka Slobode I pravde, Srbija centar, Zajedno I koalicija Nada.

Za mnoge je njihov potez neobjašnjiv i nelogičan, pa i za njihove dojučerašnje saborce iz koalicije "Srbija protiv nasilja", koja se zbog toga i raspala. 

- Mi nastavljamo da se borimo za izborne uslove, ali nemamo nikakvu namjeru da, bez obzira što je ta borba u toku, da prepuštamo SNS-u bilo šta. naš slogan je "Biramo borbu", mi smo izabrali da se borimo - ističe Radomir Lazić, Zeleno-lijevi front.

Ispostaviće se da bojkotaši praktično izlaze na izbore u više opština i gradova od onih koji ih ne bojkotuju.

A najvažniji im je bio Beograd, na kome se bazirala čitava opoziciona kampanja nepriznavanja rezultata izbora od 17. decembra.

Poslije višednevnih pregovora sa vladajućom koalicijom dobili su veći dio onog što su tražili – drugi jun kao datum održavanja izbora i promjenu nekih izbornih pravila. Tada je jun prestao da im odgovara, pa su tražili septembar. 

- Protiv svega su. Samo nikada, nijednog trenutka niste čuli za šta su i šta bi to uradili i šta bi to izgradili. Jer i ne planiraju da nešto izgrade i da nešto urade - izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Kampanju je obilježilo ujedinjavanje i razjedinjavanje pokreta i koalicija.

Osim “Srbije protiv nasilja”, na dva dijela se podijelio “Mi glas iz naroda”, koji je ostvario iznenađujuće dobar izborni rezultat.

“Zavjetnici” su se našli pod okriljem Srpske napredne stranke, sa kojom izlaze zajedno na ove izbore, a isto čini i SPS, koji samostalno u decembru nije ostvario očekivani rezultat.

Ponovo, najveći fokus je na trci za Beograd, koji bi novu vlast trebalo da dobije iz drugog pokušaja. 

- Ja se stvarno nadam da će nakon ovog drugog juna da se situacija raščisti, stabilizuje kako god i da krenemo da živimo jedan normalan život i da prestanemo jedni drugima da zanovijetamo, da opstruišemo jedni druge jer u stvari opstruišemo sami sebe - smatra Aleksandar Šapić, kandidat SNS-a za gradonačelnika Beograda.

Drugog juna održavaju se izbori u 89 lokalnih zajednica u Srbiji, uključujući i Beograd i njegove opštine. Na izbore u prestonici izlazi 14 lista.

Pratite nas i putem Vibera