Od Petrinje do Rume

Dena - Pas koji je pronašao porodicu poslije operacije “Oluja“ nakon 139 dana i 500 pređenih kilometara

  • Izvor: Agencije
  • 08.08.2024. 09:29

Od Petrinje do Rume, u izbjegličkoj koloni bila je i porodica Radanović. Za vrijeme akcije „Oluja“ 1995. godine srušena im je kuća, a kolone srpskih izbjeglica iz Hrvatske, hrlile su ka Srbiji.

U tom metežu otišli i pokušaju da sačuvaju sopstveni život izbjegli su bez Dene, psa kojeg su 1991. dobili su od komšije.

"Dena je uvijek bila vesela, ali 17 dana prije odlaska, kada smo dobili pismo od kanadske ambasade o detaljima putovanja, nije se micala iz kuće. Znala je da se spremamo da negdje idemo i stalno nas je držala na oku", priča Dušanka Radanović.

Kojim stazama je Dena uspjela da dođe do Rume i kako je uspjela da nađe svoje gospodare i prijatelje, ostaje nepoznato.

Prošla je kroz gradove, ili pored njih: Dvor, Novi, Prijedor, Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Modriča, Brčko, Bijeljina, Bogatić, Sremska Mitrovica. Na putu su joj se ispriječile rijeke Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina, Sava.

Nesreća kod Ribnika, poginula jedna osoba

Nesreća kod Ribnika, poginula jedna osoba

Prepreke su, po svemu sudeći, bile uistinu male prema ljubavi koja je vukla napred ka cilju da nađe svoju porodicu. Nakon 139 dana lutanja i pređenih 500 kilometara od Petrinje do Rume, gdje se nalazio izbjeglički kamp, našla ih je. Pred Novu godinu 1996. godinu, tačno 22. decembra, u sobu je utrčao sin Goran i beskrajno uzbuđen rekao: Mama, došla nam je Dena! – priča Dušanka, i dodaje da u prvom trenutku kerušu nije mogla da prepozna jer je mnogo smršala, a šape su joj bile krvave i bez noktiju, ipak odao je bijeli znak ispod vrata.

U Rumi se Dena oštenila i donijela na svijet petoro kučića. Štenad su poklonjena Rumljanima, a ona je odletjela preko “velike bare”.

Radanovići su 1999. godine napisali molbu za preseljenje u Kanadu i odmah se postavilo pitanje šta raditi sa Denom. "Djeca su jasno rekla da bez nje neće da idu. To sam i saopštio službenici u kanadskoj ambasadi u Beogradu, koja me i iznenadila i obradovala u isto vrijeme svojim odgovorom:

– Mi o vašoj keruši sve znamo i sve ćemo učiniti da i ona putuje sa vama, ništa ne brinite", sjeća se Milan Radanović.

Keruša Dena postala je najpoznatiji pas na planeti kada je nakon operacije „Oluja“ prešla je 500 kilometara da bi pronašla svoje vlasnike u izbjegličkom kampu.

Vijest o keruši Deni i njenoj porodici Radanović u kratkom roku je obišla cijeli svijet, mnogi su je poredili sa Lesi. Ali, razlika je u tome što je Dena uspjela da nađe svoje gazde na 500 km udaljenom, za nju potpuno nepoznatom mjestu.

Ovaj slučaj ostao je neobjašnjen i sa stručne strane, te se sve svelo na konstataciju da je to bilo i više od običnog životinjskog instinkta.

(Izvor: Šajkača)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.