Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Beograd i Peking jačaće saradnju u svim oblastima

  • Izvor: SRNA
  • 01.11.2022. 13:42

Srbija je veliki prijatelj onih koji razumiju njene interese, a Kina je među takvima, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i najavio jačanje srpsko-kineske saradnje u svim aspektima, naročito u oblasti ekonomije i infrastrukture

Dačić je na otvaranju Druge međunarodne konferencije "Novi svjetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine", koja se održava u Beogradu, istakao izuzetno značajnu podršku koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta, a da je ovaj skup način da se podstakne saradnja između, koju obje zemlje vide kao prijateljsku, stratešku i dugoročnu.

- Srbija želi da nastavi da jača saradnju sa Kinom kao pouzdanim partnerom i jednim od najuticajnijih faktora u današnjem svijetu - rekao je Dačić.

Dačić je naveo da inicijativu "Јedan pojas jedan put" vidi kao noseći model saradnje dvije zemlje, podsjetivši da je Srbija među prvima prepoznala korist tog projekta.

On je ocijenio da kongres Komunističke partije Kine nije samo partijski skup već važan događaj za Kinu, jer se tu utvrđuje budućnost politike te zemlje.

Dačić je čestitao Si Đinpingu na tome što je ponovo izabran za generalnog sekretara Komunističke partije, navodeći da je Srbija ponosna, jer je Si više puta demonstrirao privrženost i potvrdio da je njen veliki prijatelj.

Specijalni izaslanik zamjenika ministra spoljnih poslova Kine Đa Li obratila se putem video linka i rekla da su na 20. kongresu Komunističke partije Kine predstavljeni planovi za dalji razvoj te zemlje i potvrđen kontinuitet kineske spoljne politike, te da ne odustaje od miroljubivog napretka.

- Kina je jedina zemlja stalna članica UN koja se zaklela da prva neće upotrebiti nuklearno naoružanje. Unapređivaćemo svetski mir. Mi smo rešeni da sprovodimo miroljubivu spoljnu politiku i radićemo na produbljivanju globalnog partnerstva - navela je Đa Li.

Konferencija "Novi svjetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine" održava se u Palati Srbija, uz učešće oko 30 eksperata iz 15 zemalja okupljenih u inicijativi "Pojas i put".

Tagovi: