Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: 21. vijek, a vjerskom poglavaru zabranjuju kretanje

  • Izvor: SRNA
  • 26.12.2022. 17:25

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je nedopustivo da se Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju zabranjuje kretanje, ocjenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu svirepost i ludost.

"Da li neko u 21. vijeku može da očekuje da se jednom vjerskom poglavaru kao što je partijarh SPC zabrani dolazak u bilo koji drugi dio svijeta van Srbije ili unutar Srbije", rekao je Dačić i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gdje god išao.

On je naveo da je sramotno ako patrijarh treba da se obraća da dođe na teritoriju dijela Srbije koja je pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, i to sa namjerom da posjeti nekadašnje sjedište SPC.

"To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije kada su protjerali patrijarha sa Kosova i Metohije", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je naglasio da je takvo ponašanje Prištine nedopustivo.

Policija samoproglašenog Kosova danas nije dozvolila Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da pređe administrativni prelaz Merdare, rečeno je Srni u Sekretarijatu Raško - prizrenske eparhije u Gračanici.

Iz Sekretarijata su precizirali da policija samoproglašenog Kosova u 14.30 časova nije dozvolila prelazak patrijarhu Porfiriju koji je krenuo u Manastir Gračanicu.