Ravna Gora

"Da mi nije zazvonio telefon, uletio bih medvjedu pravo u naručje" - Mirko Popović o neprijatnom iskustvu

  • Izvor: Agencije
  • 29.10.2021. 12:26

Mirko Popović iz ivanjičke Ravne Gore prije nekoliko dana doživio je ono što nikad nije mogao ni da sanja, a to je bliski susret sa medvjedom.

Neprijatno iskustvo završilo se srećno zahvaljujući slučajnosti, ali će ga pamtiti do kraja života.

– Prije desetak dana, pošao sam da obiđem komšinicu, stariju ženu i da mi nije zazvonio telefon, tačno bi mu u naručje uletio. Ispod samog puta smo se sreli. Da nije pala kiša, možda bi mečka osjetila mene ili bi je ja čuo – kaže Popović za Info ligu Ivanjica.

Dodaje da to nije prvi put da mještani ovog kraja proživljavaju nedaće sa predatorom i kaže da mu je početkom septembra jedan od njih ubio konja nedaleko od kuće.

– Jedna komšinica je bila pošla, bila je u džipu, ali je izašao pred nju, dijete se prestravilo. Ovdje dole su nam sve jabuke polomili, šljive, poruše košnice, poruše sve. Od njega nema zaštite – govori Mirko.

Objašnjava da medvjedi uglavnom pobjegnu kada osjete čoveka, ali da su bliski susreti sve češći zbog rastinja kojeg u okolini nije bilo tokom posljednjih nekoliko decenija. Do napada, srećom, nikada nije došlo, a najopasnije biće, smatra Popović, kada mečka sa sobom bude vodila mečiće.

Kako se radi o zaštićenoj vrsti, medvjede, kojih je na ivanjičkim planinama sve više, nije dozvoljeno ubijati. Ipak, Mirko kaže da će svoje imanje i stoku braniti po cijenu života.

– Ja sam navikao da uveče idem od komšije do komšije ili oni dođu kod mene. Svi mještani su stariji, a nijedne puške u selu nemamo, a i da imamo, da neko ubije medvjeda moralo bi da se dokazuje, oni su zaštićene životinje. Ja ću braniti, moja imovina je ograđena, pa šta budem imao – gvozdene vile, sjekiru… Nisam plašljiv po prirodi, neće ona napasti, ali nije prijatno da znaš da imaš nekog tamo ko je jači od tebe – objašnjava.

Kaže da su medvjedi ovaj kraj naselili prije desetak godina.

– On ovdje nema neprijatelja jačih od sebe, od ljudi je zaštićen. Svaka mečka okoti dva mečeta godišnje i svaka traži svoju teritoriju da se kreće. Javor i Golija su mali prostori za predatora, neće medvjed da napadne čovjeka, ali dešavaju se bliski susreti. Ima i šakala u zadnje vrijeme – zaključuje Mirko.

Popović dodaje da mještani ovog kraja vuka smatraju domaćom životinjom,a medvjedi su već druga priča.


Tagovi: