Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

Cicović: Naša obaveza da govorimo samo istinu

  • Izvor: RTRS
  • 08.07.2021. 12:35

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je na tribini "Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici" da će uvijek biti onih koji će isticanjem i plasiranjem svojih laži i prevara spremati nove sukobe, ratove i žrtve, ali je obaveza srpskog naroda da govori samo istinu i da njom doprinosi pomirenju i miru.

Cicović je u obraćanju na početku tribine podsjetio da je Vlada Republike Srpske na sjednici 2019. godine donijela dva istorijska dokumenta - rješenja o imenovanju nezavisnih međunarodnih komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

On je istakao da je u oba izvještaja tih nezavisnih međunarodnih komisija utvrđena istorijska istina koju će neki pokušavati dovesti u pitanje istim sredstvima i načinima kojim je ometan i osporavan put do nje.

Ističući da je istorijska istina uvijek samo jedna, on je izrazio uvjerenje da će učesnici tribine, koju organizuju Informativno-politički portali Sve o Srpskoj i Fakti, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, uspjeti da budu i ostanu objektivni.

Cicović je istakao da ono što su ove komisije utvrdile kao nepobitne istorijske istine nije i neće biti jednako primljene u svim sredinama i da je više nego sigurno da oni, koji su, "ne navikli, nego su baš uporni da tuđe žrtve poriču", ili bar drastično umanjuju, a svoje višestruko uvećavaju, ni sada neće prestati da na tome insistiraju.

- Svjesni toga, shvatamo da je naša obaveza da što više ljudi, naroda i institucija u svijetu upoznamo o oba ova izvještaja nezavisnih međunarodnih komisija, a istovremeno i da što više i češće mi govorimo o istinama do kojih su te komisije došle - kaže Cicović.