Brnabić: Postignut dogovor o statusu radnika kragujevačkog "Fijata"

  • Izvor: SRNA
  • 07.06.2022. 20:10

- Postignut je dogovor o statusu radnika kompanije "Fijat" u Kragujevcu na današnjem sastanku premijera Srbije Ane Brnabić i predstavnika radnika i sindikata kompanije.

Dogovor predviđa zaštitu svih ugroženih kategorija zaposlenih /500 ljudi/ koji će od 1. jula primati 100 odsto zarade, umjesto dosadašnjih 65 odsto. To se odnosi na trudnice, osobe sa invaliditetom, roditelje u procesu vantjelesne oplodnje i druge, saopštila je Vlada Srbije.

Dogovoreni su i uslovi za odlazak zaposlenih u inostranstvo, koji predviđaju 11.000 evra bonus prije polaska, minimalnu platu od 800 evra za rad u Slovačkoj, 850 evra za rad u Poljskoj i bonus od 6.000 evra po povratku u Srbiju. Porodicama je obezbijeđeno zdravstveno osiguranje.

Takođe, dogovoreno je formiranje Radne grupe koja će odrediti visinu otpremnine i poziciju ljudi koji ne žele otpremninu i ne žele da odu u inostranstvo. Radnu grupu će činiti predstavnici sindikata, zaposlenih, Razvojne agencije Srbije /RAS/ i Vlade Srbije.

Brnabićeva je nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima "Stelantis grupe", čiji je dio fabrika "Fijat" Srbija, izjavila da će 1.550 zaposlenih u fabrici automobila zadržati posao, a 500 će biti tehnološki višak.

Radna grupa će završiti sa radom do 18. juna i tada će se znati koja je "finalna otpremnina".

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Red Rok (12+) (R)

    Red Rok (12+) (R)

  • 12:45 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica