Premijer Srbije

Brnabić: Kurti ne odustaje od protjerivanja Srba sa sjevera

  • Izvor: SRNA
  • 18.08.2022. 10:27

Premijer Srbije Ana Brnabić ocijenila je da nikakvih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine neće biti sve dok EU i zemlje Kvinte dopuštaju premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju da gazi potpisane sporazume i ukida osnovna prava Srbima, ne odustajući od namjere da ih protjera sa sjevera Kosova.

Brnabićeva navodi da zato ne očekuje da će na današnjim pregovorima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija uz posredovanje EU doći do suštinskog napretka u dijalogu, ali se, kako kaže, svim srcem nada da će biti obezbijeđen mir i stabilnost, iako je situacija izuzetno teška zbog stalnih provokacija Kurtija i jednostranih poteza Prištine.

"Zaista smo došli dotle da se borimo za mir, odnosno da spriječimo ono što je pripremano 31. jula, a to je fizički napad na Srbe na sjeveru i njihovo protjerivanje sa Kosova i Metohije. To je Kurtijeva namjera i ne vidim da on želi da odustane od nje", rekla je Brnabićeva za Televiziju "Prva".

Ona smatra da je najveći problem u tome što Kurti u provokacijama ide sva dalje i da je veliko pitanje da li EU i zemlje Kvinte mogu da ga obuzdaju iako vide koliko je daleko otišao.

Na pitanje da li Kfor i NATO mogu da obezbijede mir i zaštite Srbe na Kosovu i Metohiji, Brnabićeva je odgovorila da se ona uzda u to, baš kao i kosovski Srbi.

"Srbi na sjeveru Kosova i Metohije uzdaju se u prisustvo Kfora. Stvari su se dosta promijenile od agresije na Srbiju i SR Jugoslaviju, kada su Albanci želeli prisustvo NATO-a na Kosovu. Međutim, oni to sada ne žele, a Srbi žele, jer Kfor obezbjeđuje mir", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da NATO u sadašnjim okolnostima obezbjeđuje kakvu-takvu sigurnost Srbima na Kosovu i Metohiji i da Srbija u tom smislu ima saveznika u zapadnoj alijansi iako je vojno neutralna


  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.