Nekadašnji ambasador Srbije pri UN

Branković: Sve veće šanse za povlačenje rezolucije o Srebrenici

  • Izvor: SRNA
  • 02.05.2024. 14:51

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković smatra da su sve veće šanse da predlagači povuku rezoluciju o Srebrenici jer su neke članice shvatile da bi glasanje o tome moglo da im se vrati kao bumerang.

Branković je ukazao da su vodeće zapadne sile i dalje u akciji i da vrše ogroman pritisak na male zemlje, ali smatra da ipak neće slomiti otpor zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike.

"Ako predlagači nemaju bar 140 glasova za ovakve stvari u UN, to je veliki fijasko. Usvajanje rezolucije je odgođeno i odgađaće se zato što su moćne sile, koje stoje iza ovoga, procijenile da nemaju adekvatnu većinu", rekao je Branković Srni.

On je naveo da su diplomatske aktivnosti Srbije i izjave najpriznatijih svjetskih eksperata za pitanje genocida, poput izraelskog istoričara Еfraima Zurofa, mnoge članice UN navele na zaključak da i njima mogu da nakače takvu rezoluciju, prema kojoj su zbog toga sve rezervisanije.

Branković: Ako Savjet bezbjednosti počne raspravu o BiH, Generalna skupština ne može o rezoluciji

Branković: Ako Savjet bezbjednosti počne raspravu o BiH, Generalna skupština ne može o rezoluciji

Drugi razlog odgađanja je, kaže, to što velike sile sebi ne mogu da priušte još jedan debakl nakon Ukrajine i Gaze, gdje su njihove pozicije daleko od očekivanih, pa ne smiju da dozvole da rezolucija o Srebrenici bude odbačena u UN.

Branković je istakao "lavovski posao" delegacije Srbije u sjedištu UN u Njujorku i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odnosno srpskih ambasadora u svijetu, koji su mnogima argumentovano objasnili o čemu je riječ i šta se krije iza svega.

"Na sve to nekoliko dana nakon predlaganja rezolucije stigla je i izjava Еfraima Zurofa, najvećeg lovca na naciste i praktično izraelskog gurua za pitanje genocida, koji je rekao `ne pričajte – to nije bio genocid, bili su ratni zločini i tako treba da se tretiraju, ali nije bio genocid`", ukazao je Branković.

Nakon toga su, kako kaže, predstavnici mnogih država stavili prst na čelo i procijenili šta bi to moglo da znači za njih s obzirom na to da se u Africi, Aziji i Latinskoj Americi u posljednjih 30 godina desila gomila sukoba.

Brnabić: Dan kada je svijet prvi put u UN čuo priču o stradanju Srba u BiH

Brnabić: Dan kada je svijet prvi put u UN čuo priču o stradanju Srba u BiH

Prema njegovim riječima, sve više članica UN upravo zato ne pokazuju prvobitni elan i razmišlja da odustane od podrške rezoluciji, što znaju i velike sile, koje su sravnile podatke i ozbiljno procijenile da nemaju odgovarajuću većinu da bi rezolucija imala poželjnu političku težinu.

"Zbog toga je dovedena u pitanje čak i matematička situacija u brojanju. Uz to, 30-40 delegacija uopšte neće ni biti u sali, kada se bude glasalo, tako da je predlagače rezolucije sve to navelo na zaključak da dobro razmisle o narednim koracima", naveo je Branković.

On je dodao da o zastoju o procesu usvajanja rezolucije svjedoče i poruke da još treba raditi na tekstu, što mogu da pričaju onome ko ne zna šta to znači i da pribjegavaju sličnim izgovorima.

Nuždić: Rezolucija ne vodi pomirenju, nipodaštava srpske žrtve

Nuždić: Rezolucija ne vodi pomirenju, nipodaštava srpske žrtve


"Ne bih da zvučim pretjerano optimistički, ali sam ubijeđen da su velika diplomatska akcija Srbije i Zurofove izjave dovele do toga da je 80 odsto šansa da predlagači ne izađu sa rezolucijom i da će je povući", rekao je Branković.

To se, kako je naveo, neće desiti odmah i odjednom, već će smišljati izgovore, a nakon toga vjerovatno ćutati dok ne odluče da u jednom trenutku povuku rezoluciju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.