Marko Đurić

Beogradska inicijativa o kompromisu - test zrelosti za političke elite

  • 18.10.2018. 14:46

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prenio je danas delegaciji Evropskog savjeta za međunarodne odnose da incijativa Beograda za postizanje kompromisa sa Prištinom po pitanju južne srpske pokrajine nije samo mirovni poduhvat, nego i test zrelosti za političke elite koje učestvuju u tome.

"Samo kompromis, koliko god on specifičan bio, može doneti prosperitetnu i sigurnu budućnost narodima regiona, a sva ostala rešenja zasnovana na jednostranim aktima samo mogu da indukuju nova neprijateljstva i buduće sukobe", rekao je Đurić. 

On je članove tog uglednog međunarodnog istraživačkog instituta, koje je predvodio bivši predstavnik EU u briselskom dijalogu Robert Kuper, upoznao o razlozima insistiranja Beograda na kompromisnom rješenju za pitanje Kosova i Metohije, prenijeli su beogradski mediji. 

"Samo takvo rešenje može biti garancija trajnog mira i stabilnosti u regionu i konačno je vreme da donedavno sukobljeni narodi preuzmu inicijativu i pokažu da su sposobni da pronađu osnov za buduću saradnju", ponovio je Đurić. 

Đurić je sagovornike informisao o položaju sunarodnika na Kosovu i Metohiji, seriji nedavnih napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosmetu, te "opasnim demonstracijama sile Prištine".