Protiv memoranduma

Vasiljević: BORS uzeo sebi za pravo da nas predstavlja

  • 25.06.2018. 14:23

Memorandum o saradnji Vlade i Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ ne može da bude potpisan, jer zadire u prava porodica nestalih i zarobljenih boraca, kaže predsjednik Odbora demobilisanih boraca Vojske Srpske koji djeluje pri Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branislav Vasiljević.

"BORS je uzeo sebi za pravo da predstavlja porodice poginulih, iako postoji naša organizacija, te tražimo da ovaj memorandum ne bude potpisan", rekao je Vasiljević novinarima u Banjaluci nakon sjednice Odbora. 

On smatra da potpisivanje moranduma treba da bude omogućeno svim organizacijama u isto vrijeme. 

"U Memorandumu, koje nudi BORS, ova organizacija je uzela ekskluzivno pravo da su oni zastupnici porodica poginulih i nestalih, te da su oni radili na traženju nestalih, što nije tačno, jer je naša organizacija dugi niz godina radila na traženju nestalih, iza čega stoje naši rezultati", naglasio je Vasiljević. 

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca grada Banjaluka i član Odbora Stanislav Brkić smatra da je ponuđeni memorandum velika uvreda i poniženje za ovu organizaciju. 

"Mi smo najveće žrtve rata, zatim invalidi, a borci su srećni što su ostali živi u toku rata", ocijenio je Brkić. 

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da su resorno ministarstvo i BORS definisali određene stvari i da je u toku priprema za potpisivanje memoranduma u vezi sa statusom ove organizacije i rješavanjem problema boračkih kategorija, za šta su potrebna dodatna usaglašavanja.