MUP RS

Traže obećana sredstva za policajce iz Srpske

  • 18.07.2018. 15:59

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske rečeno je Srni da očekuju da Ministarstvo bezbjednosti BiH ispoštuje obaveze iz nedavno potpisanog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policije BiH, u kome je navedeno da će troškovi angažovanja njihovih policajaca prilikom pružanja pomoći graničarima biti finansirani na način ugovoren zaključkom Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

Iz MUP-a Srpske su podsjetili da je taj sporazum potpisan 18. juna sa predstavnicima Granične policije BiH i da je zaključkom Operativnog štaba, ili Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH zaduženo da snosi troškove smještaja i ishrane pripadnika ovog ministarstva, dok će dnevnice i ostale troškove obezbijediti MUP Srpske.

Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP-a Srpske koji su na ispomoći pripadnicima Granične policije, sredstva još nisu obezbijeđena.

Zato je neophodno da IOM odmah provjeri mogućnost za finansiranje ovih policajaca s Evropskom agencijom za upravljanje spoljnim granicama, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH koja je u posjedu Srne.

"Granična policija je razgovarala sa predstavnicima MUP-a Srpske o angažmanu dodatnih 30 policajaca na lokacijama Zvornik i Janja da bi se zaštitila granica od nezakonitog ulaska migranata na teritoriju BiH, s obzirom na to da je trenutno na tom području značajan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice. Pokrenute su aktivnosti na angažovanju dodatnih 15 policajaca MUP-a", piše između ostalog u toj informaciji.