Četvrt vijeka BORS-a

Stub na kome je nastala Republika Srpska

  • 26.06.2018. 19:20

Boračka organizacija RS je stub na kome je nastala Republika Srpska, poručeno je sa obilježavanja 25 godina postojanja BORS-a.

Okupljamo 64 odsto populacije koja je bila u ratu, uspjeli smo sačuvati jedinsto i snagu i uvijek smo tu za Republiku Srpsku kaže prvi čovjek ove organizacije. Kako kaže, jedinstvo boraca u proteklom ratu  i obrazac ponašanja u odbrani je ono na šta bi se trebali ugledati svi koji se i danas bore za očuvanje vitalnog državnog interesa.

 “Boračka organizacija je organizacija koja zauzima stavove za pitanja o interesu za RS i od nacionalnog interesa i ne ustručavamo se da izađemo u javnost što se tiče dnevne politike da se pitanjima dnevne politike ne bavimo”, rekao je  Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Bave se zato i danas u BORS-u statusom ove kategorije. Posljednje što je učinjeno za bivše borce jeste mjesečna nadoknada za one koji imaju više od 65 godina starosti a nemaju 15 godina radnog staža. Ipak doprinos koji su dali za srpski narod je nemjerljiv poručuje  ministar Milenko Savanović.

 “Zahvaljujući jedinstu naroda, jedinstvu politika stvorena je VRS 12.maja 92. i mi smo se opravdali za ono što smo morali da uradimo a to je borba srpskog naroda za svoj prostor, ,svoju državu”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Da ostanu apolitični kada su u pitanju stranke a i te kako politični kada je u pitanju očuvanje institucija RS, poručio je BORS-u i predsjednik Milorad Dodik. Nije kaže ponosoan što je Srpska izgubila svoju vojsku, ali to je samo još jedan dokaz da se mora spriječiti dalja centralizacija Bosne i Hercegovine i da ostale nacionalne pozicije moraju očuvati.

"Danas mislim da imamo izgrađene jake, dvije države srpskog naroda, Republiku Srpsku i Srbiju i zato sam pobornik ideje da mi koji smo od naroda izabrani ne smijemo da širimo nove iluzije i od BiH napravimo novu iluziju jer BiH nije mjesto na kome možemo da odbranimo svoje nacionale pozicije", rekao je Dodik.

 “Zahvaljujući borcima, oficirima, generalima srpski narod danas ima institucije koje ga čuvaju i brane i koje omogućavaju da živi ravnopravno na ovom prostoru”, rekao je Mladen Ivanić, srpski član Pedsjedništva BiH

Život za RS dalo je  oko 23.000 boraca, pripadnika Vojske Republike Srpske i policije. Zajedno sa stradalim civilima RS je imala oko 30.000 žrtava a   materijalno razaranje je nemjerljivo. Zato   RS ima slobodu, poručili su učesnici Foruma boraca Srpske.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Mućke (12+) (R)

    '''' Mućke (12+) (R)