Petar Đokić

Socijalisti imaju kapacitet da osvoje sto hiljada glasova

  • 26.07.2018. 07:06

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je da ova partija ima kapacitet da osvoji do 100.000 glasova na predstojećim opštim izborima, što bi moglo značiti da ima po jedan poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske u svakoj izbornoj jedinici.

Đokić je rekao da taj kapacitet znači i jedan direktan mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH, naglasivši da za Srpsku nema alternative osim pobjede sadašnje vladajuće koalicije. 

"Mi se zalažemo i za viši oblik saradnje i razumijevanja u regionu. Naš odnos i saradnja sa SPS-om je tradicionalna saradnja i imamo najkvalitetniju saradnju koje imaju dvije partije jedna iz Srpske, a druga iz Srbije", izjavio je Đokić za Radio-televiziju Republike Srpske. 

On je dodao da program SP prelazi granice Srpske i da ima dijelova programa koji treba da se realizuje na nivou BiH, da se razgovara o važnim pitanjima, traga za najboljim rješenjima s ciljem stvaranja bolje i sigurnije budućnosti i vjere u takvu budućnost. 

"Imali smo i dijalog sa partijama iz Federacije BiH i taj dijalog ćemo i dalje razvijati. U okviru BiH je potreban objektivan dijalog kojeg ovog trenutka nema i mi smo spremni da ga iniciramo. Nama su unutar BiH potrebne reforme i da se okupimo oko pitanja koja su nam zajednički interes", naglasio je Đokić. 

On je dodao da je osnova društva u BiH Dejtonski sporazum i da promjene, kada je o tome riječ, nisu moguće. 

Đokić je rekao da djelovanje u Savjetu ministara ne treba da bude u pravcu blokada, već razvoja entiteta i da se SP zalaže za djelovanje u Savjetu ministara kako bi Srpska, ali i Federacija BiH /FBiH/ bile jače. 

Govoreći o migrantskoj krizi, on je rekao da ne treba praviti kampove za migrante jer je BiH zemlja u kojoj se njeguje sjećanja na sukobe, dodajući da je to pogrešno, ali da je to njena realnost. 

"Ne treba dovoditi Srpsku i FBiH u situaciju da prihvataju migrante jer je ovo siromašan region. Mene čudi kako su i stigli do BiH i po podacima koje sam dobio, kada pronađu nekakav dokumet kod migranata ili ga oni sami pokažu, vidi se da se kreću rutom gdje živi većinsko bošnjačko, odnosno stanovništvo islamske vjeroispovijesti", rekao je Đokić. 

On je podsjetio da Srpska smatra da na ovim prostorima ne treba dovoditi migrante, ali da im, ako dolaze, treba omogućiti brzo napuštanje ovih prostora, kao i da su i sami migranti opredijeljeni da idu u druge zapadnoevropske države. 

Kada je riječ o mogućnosti smještanja migranata na području Petrovca i protivljenu tamošnjih Srba, Đokić je istakao da se ne može oteti utisku da neko pravi stanje sa željom da izavove reakcije kod Srba da se kaže "vidite kakvi su Srbi – netolerantan narod koji ne osjeća teškoću drugog i koji razvija neku vrstu ksenofobije". 

"Tim ljudima treba pomoći, ali ne i da se naseljavaju na vijekovne etničke prostore, kao što je to Petrovac ili Grahovo", istakao je Đokić. 

Kao ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske, Đokić je naveo da će "Elektroprivreda Republike Srpske" imati na kraju ove godine bolji poslovni rezultat nego ranije. "Prošla godina je bila izuzetno teška zbog loših klimatskih uslova i teške hidrološke situacije", naveo je Đokić. 

Đokić je rekao da Srpska ima najveću stopu rasta bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u regionu, koji je u 2016. godini bio više od tri odsto, kao i u prošloj godini. 

On je rekao da Republika Srpska nije u kategoriji prezaduženosti i da je u prošloj i 2016. godini vraćala više sredstava nego što ih je povlačila. 

Đokić je istakao da to znači da Republika Srpska ima stabilne prihode kojima može servisirati svoje obaveze. 

Prema njegovim rječima, stabilni prihodi su doveli i do rasta penzija, koje su od 2013. godine do sada povećane za 19,5 odsto. 

Govoreći o povećanju neoporezivog dijela dohotka kao uslova koji omogućava povećanje plata u Srpskoj, Đokić je rekao da je jedan od ciljeva i da se poboljša opšti ambijent, odnosno da se potpuno smanji siva zona poslovanja. 

"Svjesni smo da ima i problema i propusta kada je riječ o rezultatima. Mi smo u ograničenim uslovima uspjeli stvoriti ambijent koji omogućava razvoj Srpske. Na nivou BiH smo nailazili na zastoje u komunikaciji", dodao je Đokić.