Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Novim kontingentom ruskih vakcina biće kompletirana vakcinacija 20.000 lica

  • 08.03.2021. 16:56

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je nadu da će sa novim dozama vakcina "sputnjik ve", koje su danas stigle, biti kompletirana vakcinacija 20.000 lica u Srpskoj.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo što je danas u Republiku Srpsku stiglo 20.000 doza druge komponente ruskih vakcina "sputnjik ve", koja je potrebna za revakcinaciju lica koja će se vakcinisati prvom komponentom.

"Shodno najavama proizvođača, ali i distributera, nadamo se da ćemo kontinuirano imati isporuku vakcina iz sedmice u sedmicu, koja će nam omogućiti da idemo aktivnije i brže u realizaciju plana vakcinacije", rekao je novinarima Šeranić, koji je u Banjaluci sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem danas dočekao novi kontingent ruskih vakcina.

On je naveo da je planirano da ove sedmice bude završena vakcinacija zdravstvenih radnika u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, te da se sljedeće sedmice počne sa vakcinacijom korisnika staračkih domova, odnosno lica koja se nalaze u kolektivnom smještaju ustanova socijalne zaštite.

"S obzirom da nije veliki broj tih lica, plan je da se pozovu roditelji djece sa posebnim potrebama da se jave kako bi i oni bili vakcinisani. Oni su pokazali zainteresovanost, a zbog zbrinjavanja djece, predstavljaju ugroženu kategoriju", rekao je Šeranić.

Govoreći o 20.000 doza prve komponente vakcine "sputnjik ve" koje su stigle prošlog ponedjeljka, Šeranić je rekao da je za njih stigao sertifikat o kvalitetu, te da su tokom vikenda upućene prema zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Šeranić je napomenuo da će vakcine koje su danas stigle proći isti put kao i one koje su stigle prošle sedmice, pa će nakon što stigne dokument o kontroli kvaliteta serije od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ići u upotrebu.