Vlada RS

Saglasnost za prodaju dijela nepokretnosti Drvne industrije "Jadar"

  • 18.10.2018. 12:57

Vlada Republike Srpske saglasna je da bude prodat dio nepokretnosti na prostoru ranijeg akcionarskog društva Drvna industrija "Jadar" Zvornik, te je zadužila Ministarstvo indsutrije, energetike i rudarstva da angažuje stalnog sudskog vještaka građevinske struke s ciljem utvrđivanja tržišne vrijednosti nepokretnosti, pripreme prijedloga potrebnih akata za prodaju, te ih dostavi Vladi na razmatranje i odlučivanje.

Potencijalni investitor pokazao je interes za kupovinu objekta sa pripadajućim zemljištem, koji je koristio na osnovu ugovora o zakupu koji je istekao, proizvodeći ambalažu od papira i kartona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću. 

Namjera investitora je da objekat, koji je prilično devastiran, kupi, rekonstruiše i organizuje proizvodnju sireva, za šta već posjeduje kompletnu mljekarasku opremu, uz zapošljavanje određenog broja radnika. 

Vlada je saglasna da se nepokretnost proda u skladu sa propisima kojima se uređuje postupak javnog konkursa za raspolaganje nepokretnostima u svojini Republike Srpske. 

Vlada je saglasna i na plan utroška sredstava Ministarstva saobraćaja i veza Srpske u iznosu od 2.307.302 KM za oktobar ove godine, a riječ je o subvencijama preduzeću "Željeznice Republike Srpske" u iznosu od 2.083.333 KM, preduzeću "Aerodromi Republike Srpske" u iznosu od 185.018 KM i Željezničkoj korporaciji "BHŽJK" u iznosu od 38.951 KM. 

Navedena preduzeća obavezna su da sredstva koriste u skladu sa odredbama ugovora koje su zaključili sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, odnosno Sporazumom o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije. 

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o isplati finansijskih sredstava opštinama Čajniče, Vukosavlje, Istočni Drvar, Novo Goražde, Istočni Mostar i Oštra Luka za sprovođenje opštih izbora 2018. godine u ukupnom iznosu od 50.000 KM, u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave za ovu godinu. 

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za utrošak 284.900 KM sa pozicija doznake za finansiranje povratka u Srpsku u iznosu od 12.000 KM, doznake za rješavanje problema interno raseljenih lica u iznosu od 10.000 KM, doznake za finansiranje povratka u Federaciju BiH u iznosu od 10.000 KM, transferi jedinicama lokalne samouprave za finansiranje interno raseljenih lica u iznosu od 25.000 KM, te transferi jedinicama lokalne samouprave za finansiranje povratka u Republiku Srpsku u iznosu od 227.900 KM. 

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prenosu prava svojine nad osnovnim sredstvima, a riječ je o tri sanitetska vozila koje je Vlada Srbije donirala Vladi Srpske. 

Dodjela donacije krajnjim korisnicima izvršena je uz poštovanje želje davaoca donacije, te je shodno ugovoru o poklonu od 2. oktobra predviđeno da se sanitetska vozila dodjele domovima zdravlja Trnovo, Srbac i Drvar.