Danica Grujičić

Protiv Srbije i Republike Srpske vođen je hemijski i nuklearni rat

  • 17.03.2019. 12:18

Protiv Srbije i Republike Srpske vođen je hemijski i nuklearni rat, rekla je Srni član Komisije Skupštine Srbije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja i ugledni beogradski neurohirurg Danica Grujičić, povodom 20 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Ona ističe da svakog dana ima pacijente iz Srbije i Republike Srpske i da evidentno ima mnogo malignih i autoimunih bolesti. 

"Svakog dana ih imamo, operišu se u Banjaluci i kod nas. Veliki je broj malignih tumora, izuzetno agresivnih i pored sve terapije. U poslednje vreme ti tumori pokazuju veću agresivnost nego ranije. Mi smo, kao kliničari, primetili da se neke vrste tumora koje su ranije bile `rezervisane` za ljude starije od 50, 60 i 70 godina sada javljaju kod dece", kaže Grujičićeva. 

Ona ističe da su autoimune i sistemske bolesti u velikoj ekspanziji, kao i porast steriliteta kod žena, a posebno kod muškaraca. 

Prema njenim riječima, sterilitet kod muškaraca je u evidentnom porastu, kao i komplikovane trudnoće i hromozomske aberacije (mutacije). 

"To je ono što treba pratiti kod potomstva, posebno kod onih ljudi koji su bili izloženi dejstvu projektila sa osiromašenim uranijumom, ali i ostalih toksina", navodi Grujičićeva. 

Ona je ukazala da, nažalost, u Srbiji još nije počelo da radi koordinaciono tijelo četiri ministarstva - zaštite životne sredine, zdravlja, nauke i obrazovanja, koja su potpisala ugovor u junu prošle godine, pa je jedina pravno formirana komisija ona u parlamentu. 

"Mi se zalažemo da se naučno, uzročno posledično, matematički precizno dokaže šta je uradio NATO na ovim prostorima i za ekologiju i po zdravlje stanovništva. Ta komisija još nije počela da radi. Zašto je to tako, morate pitati Ministarstvo životne sredine, koje je trebalo da bude `glava` celog projekta i stalno apelujem i na premijera i na predsednika države da omoguće da konačno počnemo da radimo", rekla je Grujičićeva.