Peter Handke - Za jedne omiljen, za druge nepoželjan u BiH

  • 07.05.2021. 19:31

Orden Republike Srpske na lenti od danas je u rukama nobelovca Petera Handkea. Dobio ga je i zbog doprinosa učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

"Odlučio sam da dođem ovdje. Bilo je mnogo vjetrova koji su duvali protiv toga da dođem. Ali odlučio sam da dođem, i srećan sam zbog toga", kazao je Peter Handke. 

A vjetrovi koji su duvali barem iz drugog entiteta, nisu ni stali otkako je Handke dobio nobelovu nagradu za književnost u decembru 2019. godine. 

U Federaciji BiH Handke je osoba non grata. Mnogi tamošnji političari ali i građani smatraju da negira zločine nad Bošnjacima u proteklom ratu.

"Čega se pametan treba stidjeti, srbin se diči. Džabe sve...", "Skup negatora", "Nacista nacistima u posjeti. Svaka ptica svome jatu leti", samo su neki od komentara na posjetu slavnoga pisca. 

U Republiku Srpsku je, kažu u Banjaluci, uvijek dobrodošao.

"Mnogi koji su slali ružne riječi, mnogi koji su nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre. Čak je to i podijelio sa nama lično. Dakle da ne dođe u Banjaluku, on je ipak odlučio da dođe u Banjaluku. To je velika stvar a velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima", rekla je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

Zato iz Srpske odlazi uz još jedno priznanje iz Višegrada - sa "Velikom nagradom Ivo Andrić" koje mu je Emir Kusturica uručio u Andrićgradu.

"Ovo je prvi put da jedan nobelovac posjećuje grad posvećen jednom nobelovcu. I to je jedna od stvari koje su ovdje izvedene u posljednjih dvadeset godina. Za koju možemo svakako utvrditi da ne postoji nigdje drugdje", istakao je Kusturica. 

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost u Banjaluci je dobio i spomenik. Danas ga je, prvi put, i obišao.

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program