Cvijanović i Višković

Ojačati ulogu policajaca

  • 04.04.2019. 16:14

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Zalužanima kod Banjaluke da treba ojačati ulogu policajaca u društvu radi očuvanja bezbjednosti građana, njihove imovine u poretka u cjelini.

"Policija jeste stub bezbjednosti Republike Srpske i ukupnog sistema. Policija ne postoji da bi je bilo ko omalovažavao, nego da bi vodila računa o bezbjednosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima komentarišući Nacrt zakona o javnom redu i miru. 

Ona je istakla da želi da vidi da se u društvu poštuju demokratske vrijednosti, ali da policajci ne smiju biti razvlašćeni. 

"Policajci ne smiju biti razvlašćeni, a onda se očekivati da bude profesionalan i efikasan u izvršavanju obaveza. Mora se naći mjera. Podržavam da uloga, obaveze, pozicija, kapacitet i ovlašćenja policajaca budu zaštićeni", dodala je Cvijanovićeva. 

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je ovo zakonsko rješenje u formi nacrta i da su prepisana rješenja nekih država u okruženju. 

"Sve primjedbe čućemo u Narodnoj skupštini i do prijedloga zakona biće iskorigovano sve što je potrebno za bolji rad MUP-a i zaštite građana Srpske. Biće javna rasprava i do prijedloga vidjećemo kako će se sve kretati", rekao je Višković. 

On je dodao da će formiranjem rezervnog sastava policije biti unaprijeđena bezbjednost u Srpskoj.