Milan Romanić

Očekujem da odgovorni za "Dobrovoljačku" konačno budu optuženi

  • 23.11.2018. 11:20

Advokat Milan Romanić rekao je da očekuje da ponovna istraga protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica" neće trajati godinama, već da će biti završena za nekoliko mjeseci, te da će odgovorni za taj ratni zločin konačno biti optuženi.

Romanić, koji je punomoćnik Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, vojnika JNA ubijenog 3. maja 1992. godine u napadu na kolonu u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, te Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, poručnika JNA ubijenog 2. maja iste godine na Skenderiji, rekao je da nije dobio nikakvu odluku o ponovnom pokretanju istrage, već da je o tome saznao iz medija. 

"Ne znam tačno protiv kojih lica se istraga pokreće, ali mogu reći da je Tužilaštvo konačno riješilo nešto nakon šest godina i deset mjeseci čekanja, nakon što smo mi uložili prigovor na odluku o obustavi istrage", izjavio je Romanić Srni. 

Romanić je podsjetio da je on u ime porodica Tomović i Gvozdenović podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koju je taj sud u januaru prošle godine prihvatio i naložio Tužilaštvu BiH da odmah počne rad na predmetu "Dobrovoljačka", ali da se na to "odmah" čekalo osam mjeseci. 

Kako Srna saznaje iz krugova bliskih pravosuđu BiH, Tužilaštvo BiH naredilo je ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu "Dobrovoljačka ulica". 

Tužilaštvo BiH saopštilo da je naredilo ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica", ali nije otkrilo identitet tih lica. 

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine. U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. 

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.