Staša Košarac

Obustaviti aktivnosti u vezi sa održavanjem vojne vježbe na Manjači

  • 26.08.2018. 15:15

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac upozorio je srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i srpske kadrove u Ministarstvu odbrane BiH da odmah obustave bilo kakve aktivnosti Oružanih snaga u vezi sa zajedničkom vježbom sa američkim vojnicima, čije je održavanje planirano naredne godine na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke.

Košarac je pozvao Ivanića i srpske kadrove u Ministarstvu odbrane BiH da striktno poštuju Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. 

"Nisam iznenađen informacijama o kolaboraciji predstavnika takozvanog Saveza za promjene sa određenim NATO strukturama radi svrgavanja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj i uspostavljanja marionetske vlade. Mi imamo informacije o različitim aktivnostima u kojima su u protekle četiri godine učestvovali predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a, a koje su bile usmjerene protiv institucija Republike Srpske i volje i interesa srpskog naroda", rekao je Košarac. 

On je naveo da je i ranije ukazivao na činjenicu da predstavnici tih stranaka, koje čine vlast u institucijama BiH u Sarajevu, ne poštuju Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. 

"Uprkos javnom i jasnom protivljenju institucija i građana Republike Srpske, predstavnici tih stranaka odobravaju da se nastave aktivnosti na pripremi zajedničke vojne vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i američkih vojnika, koja je planirana da se održi naredne godine na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke", rekao je Košarac. 

Ono što je strašno, ističe on, jeste činjenica da je u okviru te vježbe planirano učešće američkih aviona A-10, koji su učestvovali u NATO agresiji na Republiku Srpsku i Srbiju i koji su poznati po korištenju municije sa osiromašenim uranijumom. 

"Nama ne treba povratak aviona A-10 na nebu iznad Republike Srpske, ne treba nam takva vježba i institucije Republike Srpske neće dozvoliti njeno održavanje", rekao je Košarac. 

On upozorava da je jedan od uslova za dalje kretanje BiH ka članstvu u NATO knjiženje vojne imovine u Republici Srpskoj kao vlasništvo institucija BiH. 

"Zamislite da smo dopustili da se to uradi. Šta mislite gdje bi ministar "bezveznosti" Dragan Mektić danas smještao migrante? Zato ponavljam, nema daljeg kretanja ka NATO-u i nema otimanja imovine Republike Srpske po bilo koju cijenu", kategoričan je Košarac. 

On je ponovio da je rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti strateški cilj svih patriotskih snaga u Srpskoj. 

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?