Nedeljko Čubrilović

Narodna skupština 27 godina u službi jačanja Republike Srpske

  • 23.10.2018. 14:39

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je povodom 27 godina postojanja i rada parlamenta Srpske da je najviša zakonodavna institucija do danas ostala jedan od najvažnijih stubova Republike Srpske, čuvar ustavnog poretka i garant vladavine zakona i poštovanja demokratskih prava i sloboda svih građana Republike Srpske.

Čubrilović je naveo da je od 24. oktobra 1991. godine, kada je osnovana Skupština srpskog naroda u BiH, do danas, Narodna skupština ostala u funkciji stvaranja zakonskog okvira za političko, institucionalno i ekonomsko jačanje Republike Srpske, saopšteno je iz parlamenta Srpske. 

"Skupština srpskog naroda u BiH nastala je odlučnošću i voljom srpskog naroda da se u uslovima političkog pritiska i preglasavanja izbori za slobodu, ravnopravnost i budućnost, u skladu sa svojim nacionalnim interesima i identitetom", poručio je Čubrilović. 

Prema njegovim riječima, sa ove distance vidi se da je to bio veliki, istorijski potez tadašnjih srpskih poslanika koji su stvorili temelje savremene, demokratske i prosperitetne Republike Srpske.

Čubrilović je podsjetio da je do sada bilo devet saziva Narodne skupštine Republike Srpske, koji su izabrali ukupno 14 vlada, te istakao da poslanicima izabranim u 10. sazivu, koji treba uskoro da bude konstituisan, želi da nastave uspješan put parlamentarnog života u Republici Srpskoj. 

"Izgradnja demokratskog društva, jačanje vladavine prava, zaštita ustavnog poretka Republike Srpske i stvaranje uslova za bolji život svih građana naše Republike bili su glavni ciljevi svih saziva Narodne skupštine", naveo je Čubrilović. 

On je ocijenio da je i aktuelni, deveti saziv, dao ogroman doprinos u jačanju pozicije Republike Srpske, očuvanju najvažnijih obilježja i stvaranju demokratskog društva, te pobošljanju životnih uslova za sve građane. 

"Nadam se da će učinak 10. saziva biti još bolji i kvalitetniji", istakao je Čubrilović.