Nenad Stevandić

Kompletan Savjet ministara mora biti smijenjen!

  • 10.06.2018. 19:12

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić traži smjenu državnih ministara i predsjedavajućeg Savjeta zbog, kako kaže, nesposobnosti da se nose sa migrantskom krizom. Zamjerke posebno idu na račun ministara iz Saveza za promjene koji će, tvrdi Stevandić, od BiH napraviti migrantski logor.

Spas vidi u tehničkoj vladi koja može da se nosi sa problemom. Entitetske vlasti bi se sa migrantima bolje snašle od Savjeta ministara, poručuje Stevandić. 

"Nepoznavanje nikakvih ruta kojima dolaze, nepoznavanje ni njihovih običaja, šta je, ko je, o kome se radi, potpuna propusnost hiljadu kilometara granice i potpuna neporpusnost koja se najavaljuje od Hrvatske i Evropske Unije, govori o tome da ćemo mi doživjeti sudbinu migrantskog logora i da trenutno nemamo adekvatne političare u Savjetu ministara koji mogu o tome da pregovaraju," kaže Stevandić. 

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije političar koji, po Stevandiću, može da riješi problem. 

Kako komentariše zahtjeve i navode iz Banjaluke od Mektića nismo saznali jer nije odgovarao na pozive i poruke. Danas ga je branio Mladen Bosić za koga su Stevandićeve izjave čisto politikanstvo i prikupljanje poena za SNSD. 

"Jasna je politika Stevandića, ne čude me takvi zahtjevi. Nemam ništa protiv ni da se podnesu ostavke u Savjetu ministara, generalno, ne postoji parlamentarna većina, ali ako podnesu ostavke nema nikakve mogućnosti da se bilo ko drugi izabere i to bi bila blokada ovih pet mjeseci funkcionisanja. To je čisto politikanstvo, taj zahtjev Stevandića i očekivan je, pokušava da napravi neku korist za SNSD od svega," rekao je Bosić.

Za premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović nije samo migrantska kriza razlog za smjenu Savjeta ministara. 

"Moram da kažem da ovaj Savjet ministara, bilo njemu izglasano nepovjerenje, bio smijenjen ili nesmjenjen, ostao u nekom polutehničkom mandatu, uvijek je jednako takav kakav je bio od početka, takav će i ostati do kraja. To je okupljalište, a sve manje liči, kako je odmicao taj period njihove vladavine, na ozbiljnu instituciju. To su ljudi koji su pokušali da nametnu priču o nekim svojim vrlinama, sposobnostima, davali su lažna obećanja," kaže Cvijanovićeva.

Šta o svemu misle ministri iz Savjeta ministara nismo saznali. Osim Dragana Mektića, ni njegove kolege Grubeša, Jusko, Osmanović i Crnadak nisu odgovarali na pozive ATV-a.