Godišnjica proboja Koridora

Izvojevana bitka za život i opstanak srpskog stanovništva

  • 24.06.2018. 19:28

Bili smo kao jedan, danima na liniji bez pomisli na smjenu, složni i motivisani, sjećaju se borci slavne bitke za Koridor. Okupili su se na Dugoj Njivi odakle je komandovano završnim borbama. Sjećanja, priča Mićo Mićić iz Vranjaka, ne blijede ni nakon 26 godina.

"Moral je bio na visokom nivou i to je bilo biti ili ne biti, borba za opstanak, uspjeli smo," prisjeća se Mićić, pripadnik Trebavske brigade. 

Trebavska i Posavska brigada držale su teren. Ne bi, kažu, mogli dugo bez Krajišnika. Osokoljeni su i nakon bitke na Ceru kod Dervente. 

"Kad je Cer oslobođen onda je nastala bježanija, Hrvati su bježali na sve strane. Sad na Ceru je bilo njih osam hiljada i nešto vojnika, kaže Milorad Vasilić iz Dervente.

"Mi u Posavini jesmo branili tu teritoriju ali je pitanje koliko bi mogli sami izdržati bez braće Krajišnika koji su sa određenim snagama ušli u ove linije, da branimo zajedno od Orašja od Gradačca," rekao je Lazar Blagojević iz Šamca, borac Druge posavske brigade.  

Završne borbe trajale su šest dana. Probojem Koridora prekinuta je četrdeset dva dana duga blokada zapadnog dijela Srpske i oslobođene četiri opštine.

"Pitanje da li bi bilo RS da Koridor nije uspostavljen i da nije bilo spoja između istočnog i zapadnog dijela Republike, a time i spoja sa Srbijom, što je značilo za život i opstanak stanovništva srpskog na današnjem prosotru Srpske, " rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

U bici je stradalo više od 400 boraca. Prisutni su ih se sjetili u molitvi, prislužili svijeće i položili vijence. 

"Zato ta populacija ljudi koja je bila u ratu zaslužuje svako poštovanje, posebno oni koji su dali život i dio tijela, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS.

"Naši vojnici kao pravi heroji su u potpunosti izvršili svaki postavljeni zadatak i konačno na Vidovdan uspostavljena je ta dugo čekana veza zapadnog i istočnog dijela," rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Smrt 12 banjalučkih beba bila je povod da se krene u proboj Koridora života. U  sjećanje na njih i danas se marširalo stazom dugom 12 kilometara, a sa Duge Njive poletjelo je i 12 bijelih golubova.