Forum boraca Republike Srpske

Dodik poručio borcima: Ostanite čuvari Srpske FOTO/VIDEO

  • 26.06.2018. 10:58

U Banjaluci je, povodom obilježavanja 25 godina Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), organizovan Forum boraca, na kojem je prisutno više od 150 učesnika.

Forumu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, te ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. 

Na skupu su i predsjednici DNS-a Marko Pavić i SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, te generali Vojske Republike Srpske. 

Učestvuju i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, član Predsjedništva bivše Jugoslavije Borisav Jović, predstavnici SPC, kao i brojne zvanice iz javnog i društvenog života Republike Srpske. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić čestitao je svim članovima BORS-a i pripadnicima MUP-a Srpske jubilej- 25 godina godina Boračke organizacije.

Savčić je podsjetio da je BORS osnovan prije 25 godina te na značaj ove organizacije u očuvanju Republike Srpske.

On je naglasio da čuvajući prošlost njegujemo istinu i borimo se za budućnost, o čemu govori i slogan BORS-a "Čuvari prošlosti, borci za budućnost".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je značaj uloge boraca u odbrani i očuvanju Srpske.

On je naglasio da Vlada vodi računa o boračkim kategorijama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Boračkoj organizaciji 25 godina postojanja i zahvalio na svemu što je ova organizacija uradili za unapređenje položaja boračkih kategorija. Dodik je poručio članovima BORS-a da ostanu čuvari Srpske.

"Slobode nema ako nema države. Zato smo mi formirali Republiku Srpsku", rekao je Dodik i dodao da su Srbi oduvijek bili slobodarski narod.

Predsjednik Srpske je rekao da mu je žao svake žrtve rata, ali da ga posebno bole srpske žrtve.

Dodik je ponovio da Srbi imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku.

"Moramo da vodimo računa o Republici Srpskoj, jer je to naš nacionalni interes. Republika Srpska ima sva obilježja države", istakao je Dodik i dodao da je Srpska oduvijek suočena sa centralističkim težnjama u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je svim borcima VRS za sve što su uradili za očuvanje i opstanak Republike Srpske.

"Da nije bilo vas, ne bi bilo ni naroda, ni Republike Srpske", rekao je Ivanić.

Dan Vigo Bergtun, predsjednik Svjetske federacije veterana, rekao je da je ova federacija najveća svjetska organizacija koja okuplja ratne veterane.

Bergtun je rekao da je jedna od misija Federacije "Ne ponovimo istoriju opet".

"Imajte na umu da, ne samo borci, već svi mi imamo potrebu da se brinemo za one koji su se borili za nas. Ne zaboravimo civilne žrtve rata", rekao je on.

U sklopu Foruma biće održane i dvije paralelne sesije o stradanju Srba na prostorima BiH i o društvenoj ulozi Boračke organizacije. 

Tagovi:
  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Mućke (12+) (R)

    '''' Mućke (12+) (R)