Premijerka RS u Centralnim vijestima

Cvijanovićeva za ATV: Migranti su ozbiljan problem, nadležni su omanuli

  • 01.08.2018. 19:22

"Migranti su ozbiljan problem i ozbiljno se moramo i ponašati", naglasila je Željka Cvijanović u Centralnim vijestima ATV-a. Premijerka Republike Srpske smatra da tu ozbiljnost još nismo vidjeli od institucija na nivou BiH i da su svi oni koji su bili zaduženi da se bave ovim pitanjem omanuli.

"Oni ne žele ili nisu sposobni da vide razmjere tog problema. Oni su navikli da se svim pitanjima bave na način da je to samo neko najobičnije politikanstvo, a ta činjenica da imate ljude koji ulaze kada hoće i prelaze granicu gdje hoće, nose sa sobom bezbjednosne i ogromne zdravstvene rizike - to izgleda nikome ne predstavlja naročit problem", kaže Cvijanovićeva za ATV.

Objašnjava da bi koordinaciono tijelo koje je predložila Vlada RS  trebalo evidentira svakog migranta i da se brzo upućuje na lokacije koje su predviđene kao njihovi centri.

"Nema kretanja i zadržavanja migranata po Republici Srpskoj. Više institucija i ljudi upoznatih sa situacijom treba da se uhavati u koštac sa problemom migranata. To tijelo nismo ranije uspostavili jer smo se nadali da će organi na nivou BiH početi da rade svoj posao. Oni su neozbiljni i sa podacima koji su vrlo različiti koje iznose različiti zvaničnici. To pokazuje da oni ne upravljauju problemom a  zemlja koja ne upravlja svojom granicom nije nikakva zemlja", izjavila je Cvijanovićeva.

Ističe da je problem migranata  veliki i dodaje da je veoma  nezadovoljna kada čuje neozbiljne izjave koje dolaze iz opozicije i njihovih predstavnika u bh. ministarstvima i predsjednika partija koji pokušavaju da nađu pokriće za nečinjenje onih koji su trebali da čine vrlo ozbiljne stvari. "Vjerujem da će naše kordinaciono tijelo biti značajno i biti na čelu realizacije svih zaključaka koje smo donijeli. Sve što se dešava pokazuje koliko smo bili u pravu kada smo u zaključcima rekli da nema zadržavanja migranata", izjavila je premijerka Republike Srpske za ATV.

Smatra da se na nivou Savjeta ministara ne mogu određivati lokacije u RS za smještaj migranata bez pitanja i saglasnosti.

"Situacija u Bihaću pokazuje kako je to alarmantno, a mnogo depresivno i jadno djeluje situacija da treba da pravite neke planove i šaljete te migrante na lokacije gdje su se malobrojni Srbi uspjeli vratiti na malobrojna područja Federacije BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Kaže da je to dodatni udar za povratnike Srpske nacionalnosti koji su sa teškom mukom tamo i kojima nisu još obezbjeđene elementarne stvari i sada im tamo treba smjestiti migrante.

Govoreći o povećanju plata i penzija ističe da to nije predizborni potez jer su i tokom prošle godine pričali sa socijalnim parnerima o tim stvarima i uvijek redovno obavještavali javnost da su stvari dobre, da se Republike Srpska kreće u dobrom pravcu i da se stvara finansijska osnova za ova povećanja.

Napominje da je ostala jedna obaveza i njeno obećanje penzionerima da se reaguje putem jednokratne pomoći onima sa najnižim penzijama, podsjeća Cvijanovićeva i dodaje da je sada  budžet Republike Srpske sasvim stabilan ibez ikakvih problema.