Sastanak u Tesliću

Bogdanić: U skladu s mogućnostima izaći u susret zahtjevima penzionera

  • 03.07.2018. 12:59

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da je Udruženje penzionera Srpske značajan partner Vlade Srpske i da će se njegovim zahtjevima izaći u skladu sa mogućnostima.

Bogdanić je danas u Tesliću razgovarao sa predstavnicima Udruženja penzionera o unapređenju položaja starijih lica u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, gdje su iznijeli zahtjeve u vezi sa uvođenjem dodatnih prava. 

"Riječ je o oslobađanju od plaćanja autobuskih karata, te o neplaćanju ljekarskih uvjerenja i naknada kod produžavanja vozačkih dozvola. Predložili su i jako dobar prijedlog da se uvedu značajnije participacije za banjska liječenja, da se na taj način stvore uslovi za masovnije učešće", rekao je Bogdanić novinarima. 

On očekuje da će zahtjevi penzionera imati dobar odjek i kod prevoznika i drugih subjekata, te najavio da će uputiti zahtjev medicini rada i sporta da nađe način da ih oslobodi jednog dijela nadoknade za ljekarska uvjerenja. 

Bogdanić je ocijenio da je sastanak prošao u dobroj atmosferi, da su se penzioneri povoljno izjasnili o strategiji za unapređenja položaja starijih lica u Srpskoj za period 2017-2026. godina, koja će kao prijedlog biti upućena Narodnoj skupštini Srpske. 

On je pojasnio da je strategijom predviđeno i učešće penzionera u projektima EU, kao i partnerstvo sa Vladom u društveno-političkom i kulturnom životu Republike Srpske. 

Pomoćnik ministra zdravlja Branka Sladojević rekla je da je strategija prvi takav dokument čija relizacija treba da unaprijedi kvalitet života penzionera, u skladu sa opredjeljenjem Vlade da se penzionerima posveti posebna pažnja. 

Ona je kao ciljeve strategije navela postizanje međugeneracijske solidarnosti jačanjem porodične podrške starijim licima, smanjenje siromaštva kod starijih lica i upoznavanje o pravima socijalne zaštite, te unapređenje zdravlja starijih lica, te pristup programima cjeloživotnog učenja i volonterskih aktivnosti za starija lica u lokalnim zajednicama. 

Sladojevićeva kaže da će se strategija revidirati svake tri godine, u saradnji sa partnerima. 

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da očekuje da se ispoštuju evropski standardi ljudskih prava i kao zahtjeve ovog udruženja naveo i učešće u svim organima upravljanja, olakšice u produženju vozačke dozvole, popuste u javnom prevozu, te participaciju u banjskom liječenju. 

Rakulj je ocijenio kao dobru predloženu strategiju za unapređenje položaja starijih lica u Srpskoj 2017-2026, ali da je potrebno dosta dopuna i da penzioneri budu aktivni učesnik u tome. 

Sastanku u hotelu "Kardijal" u Banja Vrućici kod Teslića prisustvovali su i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić, te predstavnici zdravstvenih ustanova.