Vojna vježba

Vulin: Ko misli da terorizmom uznemiri Balkan, dobiće snažan odgovor

  • 06.06.2018. 15:06

Sa vojne vježbe "Sofeks", koja se održava u Grčkoj, balkanske zemlje su poslale poruku da hoće da budu zajedno, da mogu zajednički da se suprotstave prijetnjama i da će svako ko misli da terorizmom može da uznemiri region dobiti snažan i siguran odgovor, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin, koji je u grčkom mjestu Neo Peramos prisustvovao Danu visokih zvanica multinacionalne vježbe "Sofeks - Salamis storm 2018", istakao je da su balkanske zemlje poslale poruku da niko ne misli da ovdje može da izvozi nestabilnost i sprovodi bilo kakve oblike vjerskog ili nekog drugog nasilja. 

"Kad god su balkanske zemlje i Balkanci sami odlučivali o sebi i svojoj sudbini, Balkan je živeo u miru. Balkan je onda bio prostor na kojem su se zemlje razvijale a narod je napredovao. Kada su o nama odlučivali drugi, svoje sukobe, ratove, interese prenosili na nas - Balkan se pretvarao u krvavu kupku. To se više nikada neće ponoviti", rekao je Vulin. 

On je zadovoljan rezultatima današnje vježbe, u kojoj, osim pripadnika vojski Grčke, Bugarske i Rumunije, učestvuju i pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

On je zahvalio predstavnicima Ministarstva odbrane Grčke, naročito ministru Panosu Kamenosu, na organizaciji ovog događaja, na njegovoj inicijativi i ličnoj želji da se balkanske zemlje više i čvršće povežu. 

Vulin je poručio da je Srbija siguran i pouzdan partner gdje god da se izazovi dešavaju, bilo to migrantska kriza ili suprotstavljanje terorizmu. "Naš najveći interes je da Balkan bude miran, da balkanski narodi žive u miru i slozi", istakao je Vulin. 

On je na poziv ministra odbrane Grčke Panosa Kamenosa, prisustvovao Danu visokih zvanica multinacionalne vježbe "Sofeks", kao i ministar odbrane Rumunije Mihaj-Viorel Fifor i načelnik Generalštaba vojske Bugarske general Andrej Bocev. 

Vulin je rekao da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić vode politiku vojne neutralnosti koja ne dozvoljava da sukobi velikih budu njeni i da nikada ne postanu dio njene svakodnevice, kao ni svakodnevice Balkana. 

Multinacionalna taktička vježba "Sofeks", čija je tema "Odgovor na krizne situacije upotrebom multinacionalnih snaga za brzu intervenciju na moru, kopnu i vazduhu", ima za cilj poboljšanje i razvijanje interoperabilnosti specijalnih jedinica zemalja učesnica vježbe. 

Iz Srbije je učestvovalo 15 pripadnika iz tri bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije. 

U vježbi je učestvovalo više od 100 pripadnika specijalnih snaga vojski Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, a u svojstvu posmatrača, na vježbi koja će trajati do do subote, 9. juna, prisutni su i predstavnici oružanih snaga Egipta, Izraela, Estonije, Jordana, Kipra, Poljske i SAD.