Beograd

Vladika Joanikije: Borba je tek počela

  • 07.02.2020. 12:46

Mitropolitu Amfilohiju i vladiki Joanikiju uručena je danas nagrada "Povelja Prosvjete", koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Kako saznaje Sputnjik mitropolit Amfilohije nije mogao da prisustvuje dodjeli, pa je episkop Joanikije nagradu primio i u njegovo ime.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji uručenja nagrade, izrazio nadu da će borba protiv zla, nepravde i izdaje uroditi plodom.

"Podrška cijelog srpskog naroda, a možemo reći i cijelog pravoslavnog i kulturnog, ohrabruje nas da istrajemo. Zato će nam vaša podrška trebati i ubuduće. Borba je tek počela", poručio je Jonakije.

Vladika je naveo da su se litije, koje se četvrtkom i nedjeljom održavaju u Crnoj Gori, ali i u regionu, od jednog spontanog pokreta naroda pretvorile u velike svenarodne svečanosti.

"Dobili smo utjehu od Boga i ohrabrenje. Osjećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov. Vidjeli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kilometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća", rekao je vladika.

Međutim, dodao je on, još nema prilike za trijumf jer borba traje i neizvjesna je.

On je ponovio da je crnogorska vlast doneijla zakon koji je zapravo udar na crkvu, vjeru i pravoslavlje.

"Druge vjere u Crnoj Gori su regulisale svoje vjere putem ugovora i tim ugovorima su obezbijeđena sva prava. A ovaj zakon je namjenjen samo za SPC s ciljem da se na državu preknjiže sve naše stare svetinje, da se ugrozi pravoslavlje i da se crkva i narod ponize", objasnio je on.

Govoreći o nagradi, rekao je da je doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori.

"Prenosim vam blagoslov Svete Gore i pozdrave mitropolita Amfilohija", poručio je on.

Dodjela nagrade otvorena je svetosavskom himnom „"skliknimo s ljubavlju", nakon čega se okupljenima obratio predsjednik beogradskog odbora "Prosvjete" Milimir Mučibabić.

On je rekao da se odbrana nacionalnih interesa trenutno prelama preko sudbine SPC u Crnoj Gori.

"Tamo je na djelu rasrbljavanje sopstvenog naroda. Politička elita u Srbiji i Srpskoj ne smije zatvarati oči nad ovom činjenicom. Očito je da je cilj raznih globalnih i regionalnih centara moći da srpstvo u iskonskom smislu nestane i bude svedeno na kumanovsku Srbiju", rekao je Mučibabić.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program