Makedonija

Vlada pokreće ustavne izmjene

  • 08.10.2018. 21:35

Makedonska vlada usvojila je danas na vanrednoj sjednici prijedlog o pokretanju izmjena Ustava Makedonije i uputila ga parlamentu na razmatranje prije donošenja odluke o početku procedure ustavnih izmjena.

Vlada predlaže da se pridjev "sjeverna" uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude "Republika Sjeverna Makedonija".

Predložene su izmejne u uvodnom dijelu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmjene dva člana Ustava, rekao je portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

Vlada je, dodao je, predložila i izmjene koje jačaju "pogranične garancije" u članu 3 Ustava, a koji je već izmenjen 1992.

"Novi prijedlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susjednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susjednih država", pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmjenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe mijenjan 1992, a u skladu s tim amandmanom "Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne miješajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga".

Sada je na članovima parlamenta, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da izraze svoje mišljenje o vladinom prijedlogu.

"Oni imaju istorijsku dužnost i obavezu prema građanima da utru Makedoniji put ka stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu. To je put ka EU i NATO koji je utrt Sporazumom između Makedonije i Grčke", istakao je Bošnjakovski.

Poslanici bi, zaključio je, trebalo da donesu odluku koja će slijediti volju naroda iskazanu na referendumu održanom 30. septembra i koja će "Makedoniju učiniti boljim mjestom za život".

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program