Hrvatska

Vandalski napad na crkvu u Vrginmostu

  • 14.06.2021. 20:13

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da su vandali polupali granitne ploče u porti Crkve Sabora srpskih Svetitelja u Vrginmostu na Kordunu, koja je više puta skrnavljena i pljačkana.

Linta je naveo da su nepoznati počinioci prošle noći ušli u portu crkve i polupali granitne ploče za oblaganje zidova, mozaik i gazišta za stepenište koji su dopremljeni dva dana ranije i bili su spremni za ugradnju.

Prema njegovim riječima, ovaj vandalski napad je sramota međunarodne zajednice, prije svega EU, koja još ćuti i toleriše fizičke napade na Srbe, srpsku imovinu, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

"U prethodnom periodu crkva je više puta bila meta vandala, pljačkanja i skrnavljenja. Ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u Hrvatskoj i njim se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Vrginmostu i šire da se ne mogu osjećati bezbedno na svojim ognjištima", istakao je Linta.

On je pozvao hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

Prema njegovim riječima, hrvatska vlast svojim ćutanjem i nečinjenjem podstiče ekstremiste da nastave sa skoro svakodnevnim fizičkim i verbalnim nasiljem prema Srbima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Jasno je da za Srbe u Hrvatskoj ne važe Ustav, zakoni i međunarodne konvencije i da se oni građani trećeg reda", rekao je Linta. 

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.