Javni konkurs

Ulcinj želi graditi luku – marinu

  • 09.09.2024. 19:53

Opština Ulcinj raspisala je javni konkurs za izradu studije izvodljivosti za izgradnju luke – marine na Limanu.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 70 hiljada eura, a otvaranje ponuda predviđeno je za 13. septembar.

Rok važenja ponude je 60 dana od dana otvaranja ponuda, a rok za izvršenje ugovora je 75 dana od dana zaključenja ugovora.

Sekretar za investicije Minir Karamanaga kazao je da već postoji interesovanje.

"Konačno imamo jednu ozbiljnu priču o izgradnji luke – marine u Ulcinju. Nakon izrade studije, u okviru koje ćemo dobiti i idejno rješenje, slijedi raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta. Nakon usvajanja tog akta, moći ćemo da kažemo da smo vrlo blizu cilja, a Ulcinjani na korak od ostvarenja sna – vjekovne težnje da jedan od najstarijih gradova na Jadranu dobije luku – marinu", kazao je Karamanaga “Vijestima”.

S obzirom na definisane rokove, on je izrazio uvjerenje da će studija biti izrađena do Nove godine.

"Studija mora obuhvatiti za sve tri varijante analizu – maritimnih (pomorskih) uslova smještaja luke s obzirom na plovno područje i tehničko-tehnološka karakteristike plovila, zatim okeanografske uslove sa naglaskom na stanje mora i talasa i potrebu zaštite luke, numerički model deformacije talasa za postojeće i novo planirano stanje, saobraćajnu dostupnost luke, smještaj plovila u luci prema dužinama i broju u skladu s mogućnostima lokacije", piše u opisu predmeta nabavke.

Dodaje se da se na odgovarajućoj lokaciji pretpostavlja smještaj plovila dužine do 30 metara i gaza od 4 do 5 metara.

Opština bi trebalo da verifikuje konačno rješenje iz Studije, na osnovu kojeg će se naknadno moći izraditi projektna dokumentacija većeg nivoa. Studija bi, ističe se, trebalo da bude ključni dokument na osnovu kojeg bi Opština Ulcinj dobila jasniji pregled potrebnih koraka i potencijalnih izazova u izgradnji nove luke, kao i dobiti projektni zadatak za nastavak aktivnosti privlačenju potencijalnih investitora, prenosi Indikator.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: