Uprava policije Crne Gore

U Nikšiću povrijeđeno više policajaca

  • 14.05.2020. 08:12

Više policajaca povrijeđeno je u Nikšiću prilikom pokušaja da rastjeraju građane koji su se okupili u znak protesta zbog hapšenja Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je sinoć došlo do incidenta kada su okupljeni zasuli policiju kamenicama i drugim predmetima i da je tom prilikom povrijeđeno više policijskih službenika, kojima je ukazana ljekarska pomoć.

"Građani su se, suprotno naredbama Ministarstva zdravlja, donesenih s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, okupili ispred zgrade Centra bezbjednosti Nikšić i na grub način vrijeđali službnike Uprave policije pogrdnim nazivima i psovkama", navodi se u saopštenju.

Iz policije su rekli da su se okupljeni građani, koji su kršili veliki broj mjera i naredbi Ministarstva zdravlja, kretali dijelom kolovozne trake i trotoara i tako onemogućavali normalno odvijanje saobraćaja, te nisu postupali po upozorenjima i naređenjima policije da oslobode kolovoz.

"Masa, koju je po procjeni policije činilo oko 400 građana, došla je na kružni tok i blokirala saobraćaj. Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe", dodaje se u saopštenju.

Nakon toga, kako se navodi, oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije.

"Policijski službenici su upotrijebili sredstva prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, a masa građana je i tada odbijala da se raziđe i počela i fizički da nasrće na policiju i dodatno da baca kamenice i druge predmete u pravcu službenika i službenih vozila", navode iz policije.

U saopštenju se dodaje da je policija razbila masu na više grupa koje su se razbježale.

Tada je, kako su rekli iz policije, uhapšeno više osoba koja će biti procesuirane u skladu sa zakonom.

"Kontrolom jedne grupe osoba u gradskom parku pronađena je sjekira i nož – bodež dužine sječiva oko 15 centimetara. U Ulici Ivana Milutinovića grupa osoba je prevrtala kontejnere po ulicama i kolovozima i tako pričinila materijalnu štetu gradskom mobilijaru", dodaje se u saopštenju.

Zbog hapšenja episkopa Joanikija i više sveštenika SPC protesti su juče, osim u Nikšiću, održani u Pljevljima, Beranama i Budvi.

Sveti arhijerejski sinod SPC najoštrije je osudio najnoviji progon SPC u Crnoj Gori i hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika, ocijenivši da crnogorska vlast pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona, koristi priliku za obračun sa SPC i njenim vjernicima.

Hapšenje vladike i sveštenika izazvalo je reagovanja u Republici Srpskoj i Srbiji.