Nakon rasističkih ispada

Suspenzija za sekretara ambasade Hrvatske u Njemačkoj

  • 19.08.2019. 16:17

Prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević, oko koje je izbio skandal zbog njenih rasističkih i ksenofobnih objava na Facebooku, suspendovana je i povučena iz ambasade u Berlinu, javio je "Jutarnji list".

Kako se navodi, inspekcija hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentarisala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel.

Time se, kako se dodaje, ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obavezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu. 

Odluku o sankciji treba u postupku da potvrdi disciplinski sud.

Mađarević je na svom profilu zagovarala "bijelu Evropu", izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamjerila "nedostatak vlastite kulture". 

Ranije danas hrvatski mediji su objavili da bi Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova trebalo tokom dana da se izjasni o slučaju diplomate na službi u Berlinu Elizabete Mađarević posle niza rasističkih i ksenofobnih izjava koje je objavljivala na svom Facebook profilu.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.

  • 21:00 Serija: Odmetnica (12+)

    Serija: Odmetnica (12+)

  • 21:45 Garavice, dokumentarni film (R) (12+)

    'Dokumentarni film 'Garavice' reditelja Dragana Radovića, u produkciji Fondacije 'Zaboravljeni korijeni'donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata.

  • 23:15 Dobro došli u Akapulko (16+)

    'Dobro došli u Akapulko' je američka akciona komedija iz 2019. godine u režiji Ivana Giljerma.

  • 01:00 Noćni program

    Noćni program