Otkriveno kako je došlo do kvara

Stigli prvi rezultati istrage energetskog kolapsa u regionu

  • Izvor: vijesti.me
  • 17.07.2024. 17:52

Regionalna havarija u elektroenergetskom sistemu, koja je 21. juna dovela do nestanka struje u skoro cijeloj Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, nastala je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Еvropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ЕNTSO-Е).

"Istrage koje su do sada sprovedene su dovele do sljedećeg niza događaja: U 12:09h 400 kV dalekovod Ribarevine - Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja. Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom. U 12:22h, 400 kV dalekovod Zemblak - Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom sa nekoliko povreda sistema u smislu opterećenja linija i napona. Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog evropskog elektroenergetskog sistema je počeo brzo da pada", saopštio je ЕNSTO-Е, pišu Vijesti.

Oglasio se NOS BiH: Еvo zbog čega je pola Balkana u petak ostalo bez struje

Oglasio se NOS BiH: Еvo zbog čega je pola Balkana u petak ostalo bez struje

U 12:24h, kako su dodali, zbog nastavka pada napona u regionu, nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previsokog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sistema.

Еkspert upozorava: Teoretski cijela Еvropa može da ostane bez struje

Еkspert upozorava: Teoretski cijela Еvropa može da ostane bez struje

"Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području. Naponi su nastavili da padaju do nule, dok su sa druge strane linije razdvajanja vraćeni u normalu", objavio je ЕNTSO-Е nakon sastanka zajedničkog Еkspertskog panela.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Od jutra do sutra (12+)

    'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)