Nova srpska demokratija

Srbija da nastavi da čuva kulturnu baštinu Srba u Crnoj Gori

  • 16.12.2018. 14:12

Nova srpska demokratija (NSD) pozvala je Srbiju da nastavi da štiti kulturnu baštinu srpskog naroda iz Crne Gore, a vlast u Podgorici da počne da njeguje tradiciju Miroslavljevog jevanđenja.

NSD podržala je odluku kojom je Srbija upisala pjevanje uz gusle na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva i činjenicu da njeguje nošnju srpskog naroda iz Crne Gore, kao dio srpske kulturne baštine, što je skoro manifestovano prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu. 

"Srbija ima potpuno pravo, više nego sadašnja, zvanična Crna Gora, da se na međunarodnom planu predstavlja nošnjom u bojama srpske trobojke, koju su aktuelne vlasti u Crnoj Gori odavno odbacile i čak žele da zabrane", naveli su u NSD-u. 

NSD je podsjetio da srpski narod iz Crne Gore ima svoju narodnu nošnju, koju je ustanovio Petar Petrović Njegoš, najveći srpski pjesnik, vladar Crne Gore i vladika, te da je ona dio cjelokupne srpske kulturne baštine, kao što su nošnje srpskog naroda iz Šumadije, Vojvodine, Krajine, Hercegovine, Bosne, Boke Kotorske. 

U NSD-u su ocijenili da zvanična vlast u Podgorici skrnavi nošnju tako što sa njene kape uklanja krst sa četiri ocila, koji ih podsjeća na istoriju i porijeklo. 

NSD napominje da se zvanična Crna Gora "kiti" Miroslavljevim jevanđeljem i po njemu naziva najveću državnu nagradu, a da istovremeno funkcioneri vladajuće stranke govore da je dinastija Nemanjić zauzela Crnu Goru, te da su takva "istorijska fantaziranja" koja u parlamentu Crne Gore iznose poslanici vladajuće stranke jedino nematerijalno dobro države koju grade na pogrešnim temeljima. 

"Predlažemo im da ga prijave na listi Uneska zajedno sa svojim prijateljima Albancima i Hrvatima", zaključe NSD. 

U Ministarstvu kulture Crne Gore ocijenili su ranije da je Srbija na otvaranju Kulturnog centra u Pekingu posegla za crnogorskim kulturnim nasljeđem.