Ilija Ćalina

SPC se ograđuje: Raščinjen đakon odao počast hrvatskim snagama

  • Izvor: Agencije
  • 06.08.2024. 08:29

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je lice koje je učestvovalo u odavanju počasti hrvatskim policijskim i vojnim snagama, raščinjeni đakon Ilija Ćalina.

"Obavještavamo javnost da je lice koje je učestvovalo u odavanju počasti hrvatskim policijskim i vojnim snagama, koje su u zločinačkoj 'Oluji' ubile 2.000 i protjerale više od 250.000 hiljada Srba, bivši i od strane nadležnih crkvenih vlasti zbog dokazane krivice raščinjeni đakon Ilija Ćalina“, kaže se u saopštenju SPC.

Kako se ističe u saopštenju, "pošto imenovani nije član klira, odnosno nije svešteno lice, niti je u kontaktu sa nekom parohijom ili drugom crkvenom ustanovom, to se bilo kakva njegova djelatnost ili postupak ne može ni po kojem osnovu dovoditi u vezu sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom".

Kako je juče pisala Slobodna Dalmacija, nakon službenog dijela i postavljanja venaca, na središnjem kninskom trgu počast hrvatskim policijskim i vojnim snagama iskazao je i jedan pravoslavni đakon.

Ilija Ćalina je portalu rekao da nema blagoslov SPC, da dolazi u svoje ime, ali da jeste dio Srpske pravoslavne crkve i da je "prvi koji je ovdje ispred Srpske pravoslavne crkve", prenosi Tanjug.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: