Crna Gora

Spajić ide u novi krug pregovora za formiranje vlade?

  • Izvor: vijesti.me
  • 08.10.2023. 17:25

Milojko Spajić, mandatar za sastavljanje nove crnogorske vlade, ponovo će pregovarati sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" pošto je u svom Pokretu Еvropa sad (PЕS) izgubio podršku za formiranje proevropske vlade, tvrde podgoričke "Vijesti".

Ovu odluku, po pisanju podgoričkog lista, donio je Poslanički klub PЕS-a jer je njihov koalicioni partner Demokratska Crna Gora odbacio mogućnost da presudni glas podrške ovoj vladi dođe od čelnika Demokratske unije Albanaca Mehmeda Zenke.

Zenka je u parlament ušao kao koalicioni partner Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića, te zato PЕS ne želi da "presudna podrška dođe sa liste onih koji su 30 godina pljačkali Crnu Goru". 

Spajić bi, po tvrdnji "Vijesti", trebalo narednih dana da počne pregovore i s građanskim pokretom URA odlazećeg premijera Dritana Abazovića, iako je Spajić isključio mogućnost saradnje s Abazovićem odmah pošto je pobijedio na izborima.

Sjednica poslanika PЕS-a je održana i u trenutku kad je Demokratska Crna Gora zvanično saopštila da neće prihvatiti da presudni glas za formiranje nove vlade dođe sa liste poslanika DPS-a. Takav zaključak podržalo je i Predsjedništvo Demokrata.

Spajić je mandat za sastavljanje vlade dobio 10. avgusta, a zakonski rok za to mu ističe 8. novembra, te će, ako se ona ne formira, novi parlamentarni izbori biti najkasnije 18. februara iduće godine, prenijela je Nova.

Spajić je, nakon parlamentarnih izbora 11. juna, pregovarao sa liderima ZBCG Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo.

Kasnije je iz PЕS-a saopšteno da je ZBCG više puta odbio njihovu ponudu, dok su u ZBCG tvrdili da zvaničnu ponudu nisu ni dobili.

Nakon toga iz koalicije ZBCG pozivali su više puta da mandatar pregovore vrati na početak. 

Spajić je ranije tvrdio da ima većinu za izbor vlade, odnosno da ga podržavaju 44 poslanika. U međuvremenu, ostao je bez podrške dvije poslanice sa liste PЕS-a, ali i poslanika UCG, a zbog najava da u vladi neće biti koalicije ZBCG.

Mandatar je do većine planirao da dođe preko poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke, ali je nakon toga ostao i bez podrške Demokrata.

Pratite nas i putem Vibera