Uskok

Razbijen lanac krijumčara kokaina

  • 28.01.2021. 22:11

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovnog kriminaliteta (Uskok) u Hrvatskoj pokrenula je nakon prijave dubrovačko-neretvanske policije istragu protiv troje hrvatskih i jednog italijanskog državljanina osumnjičenih za krijumčarenje najmanje 146 kilograma kokaina kojim su zaradili bar 32 miliona kuna (oko 8,3 miliona KM).

Državljani Hrvatske, muškarci od 59 i 44 godine, te 55-godišnja žena uhapšeni su juče na području Metkovića i Zagreba, dok je 50-godišnji italijanski državljanin u pritvoru još od juna 2020. kada je u njegovom vozilu u pograničnom području Ploča pronađeno oko 25 kilograma kokaina, naveli su iz policije.

Riječ je o jednoj od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj, a koja je rezultirala nastavkom policijske akcije, javili su hrvatski mediji.

Policija sumnjiči 59-godišnjaka da je organizator zločinačkog udruženja i da je finansirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče, odakle je dalje organizovao njegovu distribuciju po Hrvatskoj i Italiji.

Riječ je o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77 odsto koji bi na uličnom tržištu vrijedio više od 100 miliona kuna (oko 26 miliona KM), istakli su iz policije.

U policiji pojašnjavaju da je 59-godišnjak tokom 2020. s ostalim članovima grupe razradio nabavku i distribuciju kokaina do pločanske luke, nakon čega je 44-godišnjak uzeo kokain na čuvanje, a potom ga po uputstvima 59-godišnjaka i 55-godišnjakinje predavao kupcima u Opuzenu i Metkoviću.

Jednu od tih pošiljki preuzeo je italijanski državljanin koji je uhapšen u Pločama.

Prema navodima policije, grupa je prokrijumčarila najmanje 146 kilograma kokaina, čime su osumnjičeni zaradili najmanje 32,6 miliona kuna koje je šef grupe podijelio među članovima zločinačkog udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

Protiv sva četiri lica Uskoku je policija podnijela prijave, a troje hrvatskih državljana je rano jutros sprovedeno pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Uskok je sudiji istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenih.