Ivica Dačić

Pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosmeta vodi do planova Prištine za "kosovsku oluju"

  • 03.09.2018. 12:27

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost Kosmeta može dovesti do planova Prištine za akciju nalik "Oluji", što bi Srbiju moglo da uvuče u sukob sa Kforom.

Dačić napominje da se traži rješenje za kosovsko pitanje i da je razgraničenje sa Albancima samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema. 

Prema njegovim riječima, posmatrano iz ugla političkih analitičara, ukoliko dijalog ne bude išao u tom smjeru, može se očekivati da se nastavi pritisak na Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo "ovako kako jeste", da i "sjever pripadne Kosovu". 

"Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti put ka EU. To znači da će možda neko u tom interegnumu na Kosovu napravi planove da sprovede neku `kosovsku Oluju`. Srbija će možda morati na to da reaguje. Ako Srbija vojno reaguje, to znači ulazak u sukob sa Kforom", rekao je Dačić za Televiziju "Pink". 

Ako Kfor uđe u sukob sa Srbijom, ističe Dačić, Srbija nema kome drugome da se obrati nego Rusiji da interveniše u njenu korist. 

"I kuda onda idemo? Možda bi neki više voleli da se Srbi silom oteraju sa severa Kosova i onda ne bi bilo problema. Situacija je takva da treba hladne glave razmišljati o svemu, iracionalne stvari ne pomažu mnogo. Ali ovde je reč o više od 200.000 ljudi koji žive na Kosmetu i o severu koji je isključivo srpski", naveo je Dačić. 

Prema njegovim riječima, u SAD sada "duvaju novi vjetrovi", otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rješenje. "Nama je cilj međunarodna konFerencija i da, osim EU, svi budu garant onoga što je dogovoreno. Srbija će zadržati vojnu neutralnost", naglasio je Dačić. 

On je dodao da oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je "cjelovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država". 

"Mi sever Kosova nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji", napomenuo je Dačić. 

Dačić je nazvao licemjerjem izjave pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da bi se razgraničenje moglo odnositi i na Makedoniju i na BiH i otvoriti "Pandorinu kutiju", te istakao da je ona otvorena kada su pojedine države priznale samoproglašeno Kosovo. 

On je rekao da je najvažnija stvar da se Srbi i Albanci dogovore i da će svako prihvatiti dogovor koji je bilateralnog karaktera. 

Dačić je ocijenio da su se promijenili odnosi i u svijetu i dodao da američkog predsjednika Donalda Trampa ne interesuje šta kaže EU, UN, OEBS niti bilo ko drugi. 

"Ni to što je Velika Britanija protiv promjene granica, to nikog ne interesuje u Srbiji. Oni su se u odnosu prema nama pokazali. Zapamtiće kada će Srbija da glasa za nešto što je u njihovu korist. Britanci pljuju na svoje saveznike iz Prvog i Drugog svetskog rata", rekao je Dačić. 

On je dodao da svi sada "otvaraju vrata dijalogu", ali da se sigurno neće raspravljati o dvije stvari - da Kosmet bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

Dačić je ocijenio da su tom idejom razgraničenja nezadovoljne i evropske zemlje, jer se time pokazuje da su oni, ipak, prebrzo priznali nezavisnost samoproglašenog Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke.