Proširio se na okolinu

Požar kod Splita i dalje aktivan

  • Izvor: Indeks
  • 28.08.2024. 07:53

Na Žrnovnici kod Splita i dalje traje požar, koji se jutros proširio i na okolinu mjesta Sitno Gornje, dok je najavljeno da kanaderi uskoro stižu u pomoć hrvatskim vatrogascima.

Tokom noći vatrogasci su se borili s ovim vatrenom frontom, a otvorenog plamena još uvek ima, prenosi Indeks.

Stanje je jutros nešto mirnije i lakše, iako i dalje gori, saopštio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, prenosi Index.hr.

Zagrebački vatrogasci noćas su krenuli za Split, ukupno 33 vatrogasca sa 10 vozila.

Splitski vatrogasci saopštili su kasno sinoć da su odbranjene sve kuće u sjevernom dijelu Žrnovnice.

Požar koji je aktivan u blizini Splita približio se sinoć kućama u mjestu Donje Sitno, gorili su maslinjaci, a mještani sjekli stabla oko kuća pomoću motornih testera.

Zbog požara je na putu Žrnovnica-Tugare saobraćaj u prekidu, a koristi se obilaznica preko Jadranske magistrale Omiš-Split, saopštio je Hrvatski auto klub (HAK).

U gašenju požara na područjima u blizini Splita učestvuju četiri kanadera i oko 160 vatrogasaca, pored lokalnih vatrogasaca, saopšteno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kako se navodi, dodatno su upućeni i vatrogasci iz Zadra, Splita i Šibenika, kao i iz Ličko-senjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije i grada Zagreba.

Do velikog požara došlo je jutro nakon udara munja na više lokacija na splitskom području, a vatra se u jednom trenutku približila raketnoj bazi Žrnovica.

Snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je malo prije ponoći i Šibensko-kninsku županiju, gdje su takođe munje na priobalju izazvale nekoliko požara, ali su ih vatrogasci brzo ugasili, prenio je HRT.

Na kninskom području bilo je povremenih kratkih prekida napajanja struje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: