Predlaže se novi mandatar

Počeo sastanak stare većine u Skupštini Crne Gore

  • Izvor: Tanjug
  • 19.09.2022. 12:25

Sastanak stare parlamentarne većine počeo je u Skupštini Crne Gore, gdje danas ističe rok do koga bi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

Sastanak stare parlamentarne većine počeo je nešto poslije 11 časova u Skupštini, prvobitno je bio najavljen za 10 sati, ali je pomjeren na zahtjev Građanskog pokreta URA.

Ponovni sastanak je inicirao predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Na sastanak su došli funkcioneri partija "stare većine": Andrija Mandić (Nova), Milan Knežević (DNP), Dragan Krapović (Demokrate), Danilo Šaranovic (Demokrate), Zdenka Popović (Demokrate),Vladimir Joković (SNP), Mileta Radovanić (GP URA), Zoran Mikić (GP URA), Miodrag Lekić (Demos), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Marko Milačić (Prava Crna Gora), Maksim Vučinić (Radnička partija) i Srđan Pavićević (CIVIS).

Predstavnici "stare većine" pokušaće da dogovore konstituisanje vlasti, s obzirom da danas ističe rok do koga bi Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade, prenose Vijesti.

Posljednji sastanak bivše većine održan je petak i nije donio pomak u pregovorima, niti su stranke bivše većine poslale Đukanoviću potpise podrške predlogu da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar, što su bile ranije usaglasile.

Tom sastanku, koji je trajao samo dvadesetak minuta, nisu prisustvovali jedino predstavnici koalicije "Crno na bijelo" (GP URA i CIVIS), koji su prethodno saopštili da neće potpisati prijedlog za mandatara dok ne bude dogovora o svim ključnim funkcijama u potencijalnoj budućoj vlasti.

Mandić je juče saopštio da je DF odlučio da prihvati ponudu koju su im, kako je naveo, predstavnici Građanskog pokreta (GP) URA i CIVIS-a saopštili kao njihov "minimum" u procesu dogovaranja.

Istakao je da su svi poslanici DF-a, Demokrata, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Demosa spremni odmah da potpišu prijedlog da Lekić bude mandatar.

Očekuju, kako je naveo, da potpisima podršku tom prijedlogu pruže i GP URA, CIVIS i Socijalistička narodna partija (SNP), kako bi danas zatražili mandat za sastav vlade

Tagovi: