Hrvatska

Plenković i Milanović odvojeno na obilježavanju u Jasenovcu

  • Izvor: Tanjug
  • 22.04.2022. 14:01

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je izuzetno važna osuda zločina u Jasenovcu ne samo za žrtve, nego i za mlade koje se, kako kaže, tek trebaju osvijestiti šta se događalo u hrvatskoj istoriji.

- Žao nam je svih koji su ovdje poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sistemu osiguramo da mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata - rekao je Plenković u Jasenovcu, gdje je održana komemoracija povodom 77 godina od proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

On je naveo da prisustvuje službenoj komemoraciji sa dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi, dodajući da se "i tu vide vrijednosti na kojima je izgrađena savremena Hrvatska", prenosi portal "Indeks".

Govoreći o zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni", Plenković je rekao da "ima više opcija o kojima će se razgovarati".

- Možemo analizirati komparativnu praksu, postoji zakonska osnova i treba ujednačiti sudsku praksu - rekao je Plenković.


Komentarišući skandaloznu izjavu Matka Raosa, vladinog izaslanika na godišnjici osnivanja HOS-a u Splitu, da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine, što je dan osnivanja NDH, Plenković je rekao da je Raos niskusan i da je uputio izvinjenje.

Predsjednik Zoran Milanović prethodno odao počast žrtvama ustaškog logora ne želeći da bude u koloni s članovima Vlade.

Milanović je jutros sa delegacijom u podnožju spomenika "Cvijet" položio cvijeće i kamenčiće.

Zasebni dolazak objasnio je juče rekavši da ne želi da bude na komemoraciji s članovima Vlade, jer "u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a potom se prave da su liberali", prenosi Indeks.


Pritom je najavio da će i iduće nedelje biti u Jasenovcu uz Koordinaciju jevrejskih opština koje će počast žrtvama Jasenovca odati na Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Oni su svoj nedolazak na današnju komemoraciju objasnili nezadovoljstvom, jer vlast nije zabranila ustaške simbole.