Osveštaće hram

Patrijarh Porfirije služi u Sabornom hramu u Vukovaru

  • Izvor: SRNA
  • 16.10.2022. 08:05

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati obnovljeni Saborni hram u Vukovaru, koji je porušen u septembru 1991. godine.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, kada će biti osveštan i hram. U nastavku molitvenog sabranja patrijarh srpski osveštaće i Srpski dom u Vukovaru.

Patrijarh Porfirije započeo je juče dvodnevnu posjetu Eparhiji osječkopoljsko i baranjskoj. Svečani doček organizovan mu je ispred Sabornog hrama u Vukovaru, gdje je služen svečani čin doksologije.

U obraćanju vjernicima, patrijarh Porfirije zahvalio je svima koji su zaslužni za obnovu hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u Vukovaru, gdje će narod dolaziti da se uči riječi Hristovoj i njegovim zapovijestima koje se sve mogu sažeti u zapovijest o ljubavi.

Patrijarh je ukazao da se Svetom Nikolaju Čudotvorcu mole i pravoslavni hrišćani na istoku i rimokatolici i hrišćani na zapadu.

"Sveti Nikolaj je u Vukovaru dobio hram da bude pokrovitelj, simbol, podsticaj i garancija da je jedini i najbolji mogući put života onoga koji veruje u Hrista", rekao je patrijarh srpski.