Spekulacije

Ovo je dizajn kovanice evra, autor dobio 18.000 KM. Ovo drugo je slika s interneta

  • Izvor: Indeks
  • 05.02.2022. 09:46

Danas je vlada predstavila kako će izgledati hrvatske kovanice evra. Odabrani su motivi hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljice.

Motiv kune će se nalaziti na kovanici od jednog evra, a uz njega će biti riječ "hrvatska" i godina uvođenja evra 2023. Autor najboljeg dizajna za ovu kovanicu je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjković je za svoj pobjednički dizajn s kunom dobio 70.000 kuna. Njegova druga dva rješenja osvojila su drugo mjesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna. Ukupno je to 140 tisuća kuna.

Društvenim mrežama se širi poređenje s fotografijom

Društvenim mrežama ubrzo se proširila usporedba kune s kovanice evra i fotografije objavljene na internetu. Ljudi u komentarima uglavnom ukazuju na sličnosti između kune s kovanice i obrisa kune na fotografiji.

Kako je funkcionisalo takmičenje?

Za kovanicu s motivom kune prihvaćeno je 295 prijedloga dizajna, a zatim je Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu evra odabrala devet najuspješnijih prijedloga dizajna te ih poredane po rangu dostavila HNB-u.

Zatim je, u drugom krugu takmičenja Komisija za novac HNB-a odabrala tri najuspješnija prijedloga dizajna i poredala ih po rangu. Odluku o odabiru najuspješnijih prijedloga dizajna Komisija za novac donijela je 3. decembra 2021.

"Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simbolišu Hrvatsku koristiti i van njenih granica", poručili su iz vlade.

Tagovi: