Rovinj

Otrov 1.200 puta jači od cijanida: U Jadranu ulovljena najotrovnija riba svijeta

  • Izvor: Tanjug
  • 14.05.2024. 12:12

Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usljed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentrisaniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 miligrama fatalna, objavljeno je na internet stranici Akvarijum Pula, prenio je portal 24sata.

Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu “napuhanost“ jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca. Umjesto bijega, napuhača koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: