Deset aktivno

Novi požari u Sjevernoj Makedoniji

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 03.08.2024. 08:11

U Sjevernoj Makedoniji trenutno je aktivno devet požara, od kojih je najteži na Osogovskoj planini, na nepristupačnom terenu, a novi požari registrovani su i na području Ohrida i Skoplja, izjavio je direktor Centra za upravljanje kriznim situacijama Sjeverne Makedonije Stojanče Angelov.

On je naveo da je požar na Osogovskim planinama izbio na teško pristupačnom terenu i da traje već nekoliko dana, pa je odlučeno da ga gasi osam helikoptera - tri makedonska, jedan srpski, dva mađarska, jedan slovenački i jedan češki, prenosi TV Telma.

Angelov je dodao da požar u opštini Makedonski Brod, na području sela Taževo i Breznica, traje već nekoliko dana na teško pristupačnom terenu i da je jutros tamo upućen policijski helikopter, kao i tim iz Mađarske sa 46 vatrogasaca i specijalnim terenskim vozilima sa kojima se može dopreti do najteže pristupačnih mjesta.

Ovaj požar gasi i 50 pripadnika vojske uz podršku 20 lokalnih vatrogasaca i lokalnog stanovništva.

U Plasnici je požar stavljen pod kontrolu i radi se na gašenju, kao i šumski požar u Pehčevu.

Na području opštine Ohrid, u ataru sela Kosel, izbio je veliki požar, a postoji opasnost da se proširi na borovu šumu.

Na gašenju su angažovana tri aviona Еr traktor.

Požari su izbili i na području Skoplja - u opštini Zelenikovo i kod sela Ljubanci.

Angelov je naveo da je u Sjevernoj Makedoniji ovog ljeta zabilježen rekordan broj požara i da je tokom jula bilo čak 620 požara na otvorenom i šumskih požara, od kojih je 611 ugašeno.

- Rekord je bio 29. jula, kada smo u jednom danu imali 66 požara - rekao je Angelov.

Pratite nas i putem Vibera