Podgorica

Nišavić: Glasanje Crne Gore za rezoluciju o Srebrenici nepravedan i opasan čin

  • Izvor: SRNA
  • 22.05.2024. 21:10

Najavljeno glasanje Crne Gore za prijedlog rezolucije o Srebrenici nepravedan je i opasan čin, jer Crna Gora nije samo zemlja srpskog naroda nego i srpskih žrtava u kojoj je utočište našlo brojno srpsko stanovništvo iz BiH, Hrvatske i sa područja Kosova i Metohije, rekao je predstavnik organizatora protesta u Podgorici Zdravko Nišavić.

"Еventualno usvajanje ovakve rezolucije provocira nove sukobe i nezadovoljstva na Balkanu, ako se zna da za stotine hiljada srpskih civilnih žrtava - ne samo da niko nije odgovorao - već su optuženi koljači i protjerivači srpskog naroda svi do jednog oslobođeni odgovornosti naočigled cjelokuone domaće i svjetske javnosti", ukazao je Nišavić.

Nišavić je u obraćanju okupljenima na večerašnjem protestu ispred Vlade Crne Gore rekao da predlaganje rezolucije o Srebrenici predstavlja nemoralan čin, ako se zna da takva rezolucija nije predložena povodom brojnih drugih stradanja nedužnih i civila u ratnim sukobima u regionu i širom svijeta.

On je dodao da organizatori protesta nisu uvjereni da su predlagači i sponzori rezolucije u Generalnoj skupštini UN vođeni brigom za Bošnjake i muslimane.

"Da jesu, ne bi istovremeno doprinosili uništavanju života i porobljavanju muslimanskog stanovništva širom svijeta, od Avganistana i Iraka pa dalje", istakao je Nišavić.

On je iskazao najdublje poštovanje za srebreničke žrtve, dodajući da sve žrtve zaslužuju istu pravdu i jednak pijetet.

"Kao pripadnici srpskog naroda, međutim, nikad nećemo prihvati da se zločin u Srebrenici označava genocidom, jer genocid predstavlja sistematski plan i aktivnost da se istrijebi jedan čitav narod", naglasio je Nišavić.

Podgorica: Narod ustao protiv podrške sramnoj rezoluciji o Srebrenici!

Podgorica: Narod ustao protiv podrške sramnoj rezoluciji o Srebrenici!

On je naveo da Srbi nisu imali, niti sprovodili bilo kakav sistemski plan za uništenje čitavog naroda, zbog čega ni događaj u Srebrenici ne može biti genocid.

"Ako se zločin u Srebrenici okarakteriše kao genocid, onda svako masovno ubistvo ili masakr predstavlja genocid - svako, u svakom kraju i mjestu, bilo gdje u svijetu i makar bilo izvršeno od samo jednog lica", rekao je Nišavić.

On je dodao da je postojanje genocida u Srebrenici utvrdio Haški tribunal koji je, između ostalog, uništio dokaze o vađenju i trgovini ljudskim organima srpskih civila i zarobljenika na Kosovu i Metohiji.

Nišavić je rekao da je potpuno jasno da je cilj predlaganja rezolucije o Srebrenici da za ratna dešavanja u bivšoj Jugoslaviji optuži samo jednu stranu, kako bi Srbi u budućnosti bili politički i na druge načine ucjenjivani i kažnjavani, a njihova vjekovna ognjišta otimana i teritorije na kojima žive okupirane.

"Od vas zahtijevamo, a mi ćemo nastaviti da se borimo za to da bude usvojena rezolucija o stradanju svih civila i žrtava rata u bivšoj Jugoslaviji", dodao je Nišavić.

Novica Đurović u ime organizatora rekao je da je aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić "uskočio u čizme Mila Đukanovića kojima je on tri decenije prštio srpski narod u Crnoj Gori"

On je naveo da je za Spajića dobro da ga podržavaju na vlasti "evroatlantski upravitelji Crnom Gorom, upravo oni koji su Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku takoreći juče bjesomučno bombardovali".

"Među njima su narodi, predvođeni njemačkim, koji su nad Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu, i u ranijoj istoriji, počinili užasne zločine. Upravo oni su bili ideološki potpaljivači i oružani pokrovitelji ovdašnjim zločinima nad Srbima koje su izvršili ustaše i drugi", rekao je Đurović.

On je dodao da je Jasenovac simbol tog zločina.

"Tamo gdje su živjeli Srbi, tamo su jame i druge masovne grobnice natrpane leševima srpskih žena i djece. To je je istrebljenje jednog naroda, to je genocid", naglasio je Đurović.

Đurović je naveo da su oni potpalili i posljednji rat na Balkanu, rasparčavanje Jugoslavije učinili krvavim i najpogubnijim upravo za srpski narod.

Dajković: Bruka Vlade Crne Gore

Dajković: Bruka Vlade Crne Gore

"Oni hrvatski `Bljesak` i `Oluju` 1995. godine, kada su Srbi istrijebljeni sa svog mnogovjekovnog staništa u Zapadnoj Slavoniji i Srpskoj Krajini, ne vide. Ne vide ni hiljade pobijenih Srba u selima oko Srebrenice. Oni ne vide ni direktni televizijski prenos istrebljenja palestinskog naroda u Gazi. Oni vide samo svoj projekat `Srebrenica`", rekao je Đurović.

On je dodao da je taj projekat nastavak njihovog viševjekovnog zločina nad Srbima, sada na drugačiji, sofisticirani način.

Đurović je poručio Spajiću da je postao "ovdašnji izvršitelj zločina nazvanog `rezolucija o genocidu u Srebrenici`" i poručio mu da sutra u UN iznevjeri svoje ideološke roditelje i mentore.

ATV u Podgorici, narod skandira: Izdaja!

ATV u Podgorici, narod skandira: Izdaja!

On je rekao da je Spajić na Rubikonu i pozvao ga da sutra pokaže da li je sa svojim glasačima ili sa njihovim neprijateljima.

Na skupu su se vijorile, srpske i ruske zastave. Skandiralo se "izdaja, izdaja" na račun Vlade i premijera Spajića.

Skup su obezbjeđivale jake policijske snage.

Nakon govora i nekoliko recitala, okupljeni građani su se razišli, a incidenata nije bilo.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.