Ulice pod vodom

Nevrijeme u Crnoj Gori, vodostaji rastu iz časa u čas

  • Izvor: Telegraf
  • 04.10.2024. 13:22

Ulice pod vodom, vodostaji rijeka veći iz časa u čas, odroni na nekim dionicama, neprohodno nekoliko mostova i puteva... To su posljedice nevremena koje je od sinoć zahvatilo Crnu Goru.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vjetra i obilne kiše, javlja cdm.me.

Obilne padavine uticale su i na drastičan rast vodostaja rijjeka za veoma kratko vrijeme. To se naročito odnosi na centralni dio Crne Gore, odnosno na Moraču i Zetu sa pritokama. Prema podacima sa mjernih stanica, Morača je u Podgorici za 14 časova porasla više od šest metara. Sinoć u 18 časova vodostaj je tamo iznosio 130 centimetara, a jutros u osam 737, pri čemu i dalje raste.

Opština Danilovgrad obavještava sve građane da se, usljed velikih vremenskih nepogoda i obilnih padavina, obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila na mostu na Frutku, mostu na Brestici i putu Podanje – Klikovače, do "Next auta".


"Takođe, zbog pojave odrona na dionici Gorica – Manastir Ostrog, apelujemo na vozače da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu. Nadležne Službe su već na terenu i rade na čišćenju puta", navode iz opštine.

Od juče je, usljed obilnih padavina, nivo rijeke Zete, na mernoj stanici u Danilovgradu, porastao za 457cm.

Katastrofalno nevrijeme nije zaobišlo ni opštinu Šavnik.

"Zbog ogromne količine padavina, došlo je do izlijevanja rijeke Komarnice i Grabovice koje je napravilo ogromne štete u selu Komarnica i na teritoriji Parka prirode Dragišnica i Komarnica. Sve nadležne ekipe su na terenu i prate situaciju i pružaju pomoć stanovnicima", naveo je predsjednik ove opštine Jugoslav Jakić.

Velika količina padavina na području Nikšića prouzrokovala je probleme u okolnim naseljima. Trenutno najviše problema imaju mještani sela Gornja Kuta u Župi nikšićkoj i u Miločanima.

U Gornjim Kutima u Župi tokom noći bujica vode preplavila je gotova sva imanja. U pitanju je crvena boksitna voda koja je prodrla iz obližnjeg rudokopa.


Čitateljka Portala RTNK, koja im je poslala snimak, ističe da se od prethodne noći ne mogu izaći iz svojih kuća.

"Bujica crvene vode nosi sve pred sobom. Mostovi u selu su preplavljeni, ne možemo izaći iz kuća", istakla je ona.

Zbog intenzivnih padavina i olujnog vetra koji su zahvatili područje Cetinja u proteklim satima, došlo je do poteškoća u funkcionisanju grada.

Obilna kiša, izazvala je probleme u saobraćaju, a jak vjetar uzrokovao je oštećenja na infrastrukturi i oborio više stabala.

"Pojedine saobraćajnice privremeno su zatvorene za saobraćaj. Sve nadležne službe, uključujući Službu zaštite i spasavanja, Komunalno preduzeće i Komunalnu policiju, nalaze se na terenu i intenzivno rade na sanaciji štete", navodi se u saopštenju Prijestonice Cetinje.


I pored jakog juga, u Gradskoj luci Herceg Novi noć je protekla mirno.

Sva plovila su sigurna, očekuju smirivanje nevremena i nadaju se da talasi koji su dostizali visinu i četiri metra nisu oštetili lukobran, kazao je za RTHN direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina.


Iz ZHMCG su najavili da se u većem dijelu Crne Gore danas očekuju obilne padavine, a najviša dnevna temperatura iznosiće 24 stepena.

Očekuje se i južni vjetar koji će povremeno biti jak, na udare i olujni.

U drugom dijelu dana i tokom noći djelimično razvedravanje, uz samo ponegdje malo kiše.


Popodne će i južni vetar znatno oslabiti.

Jutarnja temperatura vazduha od 13 do 22, najviša dnevna od 15 do 24 stepena.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera