Hrvatska

Neobična životinja iznenadila naš komšiluk, stručnjak riješio misteriju

  • Izvor: Agencije
  • 04.01.2024. 17:50

U mjestu Mrzla Vodica kraj Lokvi vozač je zapazio životinju nalik na divlju mačku.

Vrlo brzo povele su se rasprave o tome da li se radi o risu, ali stručnjaci iz zagrebačkog Zoološkog vrta pojasnili su da je životinja na snimku serval.

Serval je vrsta iz porodice mačaka, srednje veličine, s vrlo dugim nogama i poznat je po tome što može skočiti i do 3 metra.

Neće napasti ako se ne osjeti ugroženim, kažu iz zagrebačkog zoološkog vrta za "Dnevnik.hr" te dodaju da je ta mačka vjerovatno nečiji kućni ljubimac u bijegu.

Podsjetimo, video velike mačke snimljene kod mjesta Mrzla Vodica u opštini Lokve izazvao je raspravu među korisnicima Fejsbuka.


Invazija zmija otrovnica usred zime na popularnoj planini

Invazija zmija otrovnica usred zime na popularnoj planini

Naime, muškarac je snimio životinju tačkastog krzna uz put, a neki tvrde kako je riječ o risu, dok drugi smatraju da je to bio serval.

"Ne vidi se dobro glava. Po ovim pjegama čini se kao ris, a i veličina odgovara. Jako je čudno ponašanje jer risa je teško vidjeti, a kamo li ovako da stoji. Ili je bolestan ili je lud", stoji u jednom komentaru.

"Serval, možda je nekome pobjegla", drugo je mišljenje. 

"To je serval, divlja mačka sa prostora Afrike, potrebno je odmah obavijestiti veterinarsku inspekciju, policiju jer je nekom pobjegla ili su je pustili, a koliko ja znam, nije dozvoljeno držati je kao kućnog ljubimca", stoji u još jednom komentaru.

U komentarima se javio i Branimir Reindl, veterinar koji je 2020. godine ulovio servala koji je pobjegao od vlasnika u Sloveniji.


Sveštenika pronašli s odsječenim polnim organom, za sve kriva životinja

Sveštenika pronašli s odsječenim polnim organom, za sve kriva životinja

"Dragi Svi, nemojte širiti dezinformacije molim, serval i neke druge divlje mačke mogu se legalno držati na prostoru cijele ЕU, vlasnik mora udovoljiti uslovima, ali držanje je dozvoljeno. Serval Đoni kojeg sam uhvatio u Hrvatskoj je dobro, kod svojih vlasnika je i nije pobjegao. Ako vlasnik/vlasnica čitaju slobodno se obrate za pomoć oko hvatanja, kao i sve nadležne službe. Vas koji se sretnete sa servalom, ali i bilo kojom drugom divljom životinjom na ili uz put molim vas ne trubite, ne naganjajte ih s upaljenim dugim svijetlima i slično, to su divlje životinje, zaustavite se uz ivicu puta upalite 4 žmigavca i ugasite duga svijetla, pustite životinju da se sama odmakne i ne uznemirujte ju/ih", poručio je.

Pratite nas i putem Vibera